Işıkhan: İşsizlik Sigortası Fonu tasfiye fonlarla ilgili değil
Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının tartışmalı fonlarda kullanılıp kullanılmadığına ilişkin "Herhangi bir fona takılan 1 kuruşumuz dahi bulunmamaktadır." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının nerelerde değerlendirildiği ve tasfiye edilen fonlarda kullanılıp kullanılmadığı konusunda açıklama yaptı.
Işıkhan, milletvekillerinin gün içinde bu konuda çok sayıda soru yönelttiğini belirterek, İşsizlik Sigortası Fonu'nun tasfiye edilen fonlarla hiçbir bağlantısı olmadığını ifade etti.
FON KAYNAKLARI SPEKÜLATİF İŞLEMLERDE KULLANILAMAZ
Bakan, fon kaynaklarının Kamu Haznedarlığı Yönetmeliği'ne uygun şekilde değerlendirildiğini, bu kaynakların Devlet İç Borçlanma Senetleri, kamu mevduat ve katılım bankaları ile Takasbank'ta tutulduğunu belirtti.
Işıkhan, "Fon kaynaklarının bu enstrümanların dışında başka bir alanda değerlendirilmesi veya spekülatif işlemlerde kullanılması hukuken de, teknik olarak da mümkün değildir" dedi.
İşsizlik Sigortası Fonu'na Takasbank üzerinden işlem yapma yetkisinin 19 Ocak 2022'de yapılan yönetmelik değişikliğiyle verildiğini hatırlatan Işıkhan, bu tarihten itibaren Takasbank aracılığıyla borç verme işlemlerine başlandığını aktardı.
Takasbank'taki faiz oranlarının her işlem gününde mevduat faizleriyle karşılaştırıldığını kaydeden Bakan Işıkhan, Takasbank faizlerinin daha avantajlı olduğu durumlarda borç verme işlemi gerçekleştirildiğini belirtti.
KİMLERE BORÇ VERİLDİĞİNİ GÖREMİYORUZ
Takasbank üzerinden yapılan işlemlerin işleyişini anlatan Işıkhan, "Siz bir bankaya mevduat yatırdığınızda, nasıl ki o mevduatın kimlere kredi olarak verildiğini bilmiyorsanız, Takasbank da bizim için aynıdır" şeklinde konuştu.
İşsizlik Sigortası Fonu'nun tüm bankacılık işlemlerinin Halkbank tarafından yürütüldüğünü, Takasbank işlemlerinde ise Halk Yatırım'ın aracı kurum olarak görev yaptığını belirten Işıkhan, sistem gereği alıcı ve satıcıların birbirlerini göremediğini söyledi.
Işıkhan, Takasbank üzerinden yapılan işlemlerin teminat altında olduğunu ve bu işlemlerde muhataplarının Takasbank olduğunu vurguladı.
FON YÖNETİM ŞİRKETLERİYLE İŞLEMİMİZ YOK
İşsizlik Sigortası Fonu'nun Sayıştay ve bağımsız denetim kuruluşları tarafından düzenli olarak denetlendiğini ifade eden Işıkhan, mali tabloların ve denetim sonuçlarının kamuoyuyla paylaşıldığını belirtti.
Açıklanan raporlarda fonun söz konusu fon yönetim şirketleriyle herhangi bir işleminin bulunmadığının görülebileceğini savunan Işıkhan, "İşsizlik Sigortası Fonu, işçilerimizin alın teridir, işçilerimizin hakkıdır. Ve biz emekçimizin, işçimizin 1 kuruş hakkını dahi kimseye yedirmedik, yedirmeyiz" dedi.
Işıkhan, milletvekillerinin "İşsizlik sigortası fonlara mı takıldı?" sorusuna "Herhangi bir fona takılan 1 kuruşumuz dahi bulunmamaktadır" yanıtını verdi.