Türkiye’nin çözüm gündeminde hareketli saatler yaşanıyor. DEM Parti tarafından oluşturulan "İmralı heyeti", dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) AK Parti üst yönetimiyle bir araya gelerek sürecin ikinci aşamasına dair kritik bir görüşme gerçekleştirdi.
Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar ve avukat Özgür Erol’dan oluşan DEM Parti heyeti; AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Âlâ, Grup Başkanı Abdullah Güler ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik tarafından ağırlandı. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat 35 dakika sürdü.
"Detaylı Değerlendirmeler Yaptık"
Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada, sürecin teknik ve siyasi detaylarının masaya yatırıldığı belirtildi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis’teki komisyon çalışmalarına atıfta bulunarak şunları söyledi:
"Meclis komisyonuna raporların sunulduğu bu dönemde, biz de raporumuzu Meclis Başkanlığımıza arz ettik. Bu kapsamda heyetle detaylı değerlendirmeler yaptık ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk."
"Barış Hukuksuz Olmaz"
DEM Parti adına konuşan Pervin Buldan, sürecin yeni bir evreye girdiğinin altını çizdi. Buldan, "Gelinen aşamayı detaylı şekilde istişare ettik. Barış hukuksuz olmaz; bu nedenle hukuki bir zemine ihtiyaç duyulan bir döneme girdik. Süreci nihayete erdirme konusunda hemfikiriz" dedi.
Mithat Sancar ise sürecin hassasiyetine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Hukuksal düzenlemeleri ve sürecin işleyişini siyasal mutabakatla yürütmek hayati önem taşıyor. Önümüzdeki dönem en geniş toplumsal uzlaşıyla yönetilmelidir.
Sürecin yol haritasını netleştirmeye çalışan heyet, dün Türkiye İşçi Partisi (TİP) ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Heyetin bundan sonraki temas trafiği şöyle şekillenecek:
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşme.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ziyareti.
Tüm temasların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talebi.