İstanbul'da büyük yankı uyandıran soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame, Boğaz hattındaki usulsüz yapılaşmalardan, büyük inşaat projelerindeki rüşvet taleplerine ve siyasi finansmana kadar pek çok çarpıcı iddiayı içeriyor.
Boğaziçi ve Büyük Projelerde Milyon Dolarlık Rüşvet Çarkı
İddianamede, Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nde harita mühendisi olarak çalışan ve "Vip Yakup" lakaplı Yakup Öner'in itirafları önemli bir yer tutuyor. Öner, Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla Boğaz hattındaki yapıların ruhsat ve iskân işlemleri karşılığında milyonlarca dolar rüşvet toplandığını öne sürdü.
Öner'in ifadesinde yer alan bazı dikkat çekici iddialar şunlar:
Abdi İbrahim İnşaatları: İlaç firması Abdi İbrahim'e ait Boğaziçi'ndeki yalı tadilatı için iş takipçisi Süleyman Atik'in Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut'tan 300 bin dolar aldığı iddia edildi. Daha sonra Şişli Bomonti'deki 3 blok inşaatı için Atik'in 5 milyon dolar rüşvet talep ettiği, bu talebin İmamoğlu'na iletildiği, sonrasında ise 3.5 milyon dolar karşılığında bir bloğa iskân verildiği öne sürüldü.
Central Hotel Tarabya: Hotel sahibi Faruk Baştürk'ün Boğaziçi'nde bahçe düzenlemesi için İmamoğlu aracılığıyla destek istediği, karşılığında 13 milyon TL istendiği ve bu paranın Süleyman Atik'e ödendiği iddia edildi.
Nişantaşı Ticari Yapı: Nişantaşı Valikonağı Caddesi'ndeki Dagi-Hatay Han Yağları işletmesinin, kamu alanını ticari yapıya çevirme onayı karşılığında işletme sahipleriyle yüzde 50 ortaklık anlaşması sağlandığı öne sürüldü.
Capacity AVM Baskısı: İstanbul'daki ünlü Capacity AVM'nin sahiplerine, otopark işletme ruhsatı için 5 milyon dolarlık rüşvet talebiyle baskı yapıldığı da iddialar arasında yer aldı.
Siyasi İlişkiler ve İmar Kıyağı İddiaları
Öner, ifadesinde siyasi destek karşılığında imar süreçlerinin durdurulduğunu da öne sürdü:
Halk TV Olayı: 2023 seçimleri öncesi Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu'nun Boğaziçi'ndeki villasının kaçak kat eklediği bilgisi İBB'ye iletilince, İmamoğlu'nun konuyu Murat Ongun ile değerlendirmesini istediği; Ongun'un ise "Bize destek veren tek kanal" diyerek süreci durdurduğu iddia edildi. Medya baskısıyla yıkım yapılsa da, 8 ay sonra yeni aykırılıklara rağmen işlem yapılmadığı belirtildi.
Kurultay Fonu ve Kara Para Aklama İddiaları
İddianamede, CHP'nin şaibeli 38. Olağan Kurultayı'nda delegelere dağıtıldığı iddia edilen 50 milyon doların taşınmasıyla gündeme gelen döviz bürolarına yapılan baskın detayları da yer aldı.
Laleli'deki Taç Döviz isimli firmanın da aralarında bulunduğu 4 döviz bürosuna yapılan baskınlarda, gizli depodaki 9 çelik kasadan 4 milyar 808 milyon liralık döviz ve altın çıktığı belirtildi.
Şüphelilerin 2018'den itibaren uluslararası para transfer sistemleriyle kara para aklama faaliyetlerinde bulunduğu kaydedildi.
Çalık'ın Telefon Kayıtları: "150 Milyon Toplayın"
Soruşturma kapsamında Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın dijital materyallerinin incelenmesine de yer verildi. Çalık'ın telefonundaki ses kayıtlarında ve mesajlarda, reklam ihaleleriyle ilgili usulsüz maddi menfaat taleplerine işaret eden ifadeler bulunduğu belirtildi.
Çalık'a gelen mesajlarda "Aylardır beni rahatsız edenler var, naylon faturanızdan dolayı ben çok rahatsız oldum. Herkes yaptığı işin bedelini istiyor..." ifadeleri dikkat çekti.
Ses kayıtlarında ise "Ya Ekrem İmamoğlu, Serdal'ı, Murat'ı bu 100 milyon 150 milyon toplayın diye görevlendirmiş", "Senden 10 milyon mu istedi o proje için?" ve "Abi Avrupa yakasında 20 milyon istiyor adamlar..." gibi rüşvet ve usulsüz para toplama iddialarına ilişkin ifadeler yer aldığı anlatıldı. Savcılık, bu kayıtların reklam ihaleleriyle alakalı usulsüz maddi menfaatlere konu olabileceği değerlendirmesinde bulundu.
3 bin 806 sayfalık iddianamede, Ekrem İmamoğlu liderliğindeki çıkar amaçlı suç örgütünün eylemleri tek tek sıralanarak yargıya taşındı.