İçeriğe atla

İletişim Başkanı Duran'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması Açıklaması

Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan "Mekke Ortak Savunma Anlaşması"nın onaylanmasına ilişkin kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunuldu. Üç ülke arasındaki askeri ve stratejik iş birliğini kurumsal bir zemine oturtmayı hedefleyen anlaşma, bölge güvenliğinde yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

İletişim Başkanı Duran'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması Açıklaması

Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan yetkilileri arasında geçtiğimiz 7 Ağustos tarihinde Mekke’de imzalanan tarihi antlaşma, Meclis onay sürecinin başlamasıyla birlikte somut bir aşamaya geçti. Hazırlanan kanun teklifinin TBMM başkanlığına sunulmasıyla birlikte, üç ülke arasındaki savunma ortaklığı yasal güvence kazanma yolunda ilk adımını attı.

İletişim Başkanı Duran: "Kolektif Caydırıcılık ve İstikrar Hedefleniyor"

İletişim Başkanı Burhanettin Duran, teklifin Meclis’e sunulmasının ardından sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, anlaşmanın bölge jeopolitiği açısından önemine dikkat çekti.

Duran, kanun teklifinin Meclis'e sunulmasını "üç kardeş ülke arasındaki stratejik iş birliğinin kurumsallaşması yolunda önemli bir aşama" olarak nitelendirerek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkelerimiz arasında geliştirilen bu stratejik ortaklık; kolektif caydırıcılığın güçlendirilmesini, savunma alanındaki ortak kabiliyetlerin artırılmasını ve bölgemizde güvenlik ve istikrarın korunmasını hedeflemektedir. Bölgenin meselelerinde bölge ülkelerinin sorumluluk üstlenmesini esas alan Mekke Ortak Savunma Anlaşması, güvenliği ve dayanışmayı önceleyen ortak bir iradenin tezahürüdür."

Açıklamasının sonunda yasalaşma sürecine değinen İletişim Başkanı Duran, "TBMM’deki onay sürecinin ülkemiz ve kardeş ülkelerimiz Suudi Arabistan ile Pakistan için hayırlı olmasını temenni ediyor, şimdiden emeği geçen tüm partilere ve milletvekillerine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.