İkinci El Araç Satışında O Kurala Devam!

İkinci El Araç Satışında "6 Ay 6 Bin Kilometre" Kuralına Devam

, ikinci el araç satışında uygulanan "6 ay 6 bin kilometre" kuralının 1 Temmuz 2025'e kadar uzatıldığını, şu ana dek 52 milyon TL'yi aşkın ceza kesildiğini açıkladı.

02.06.2025 16:07 | Son Güncelleme : 02.06.2025 18:57

Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında uzun süredir yürürlükte olan “6 ay 6 bin kilometre” kuralının süresinin uzatıldığını açıkladı. Bu düzenleme, tüketiciyi korumak ve piyasada adil rekabeti sağlamak amacıyla yürürlüğe konmuştu. Bakanlık, bu kapsamda alınan kararların sektördeki dengesizlikleri gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.

6 Ay 6 Bin Kilometre Kuralı Neleri Kapsıyor?

16 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeyle birlikte, ikinci el otomobil, arazi taşıtları ve motosikletlerin ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi doldurmadan pazarlanması veya satışı yasaklanmıştı. Bu uygulama, araçların kısa süre içinde yüksek kâr amacıyla yeniden satışa sunulmasının önüne geçmeyi hedefliyor. 13 Aralık 2023’te yapılan değişiklikle kapsam motosikletleri de içine alacak şekilde genişletilmişti.

Uygulama Süresi 1 Temmuz 2025’e Uzatıldı

Bakanlık açıklamasında, bu düzenlemenin uygulama süresinin 1 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatıldığı belirtildi. Bu karar, otomotiv sektöründe yaşanan spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve piyasadaki istikrarın korunması amacıyla alındı. Uygulama, özellikle yetkili otomobil bayileri ve oto galeriler için bağlayıcı nitelik taşıyor.

Ticaret Bakanlığı, düzenlemenin uygulanması sürecinde yaptığı denetimlerle dikkat çekiyor. Şimdiye kadar 131 otomobil yetkili bayisi ve oto galeriye toplamda 52 milyon TL’nin üzerinde idari para cezası kesildi. Bu cezalar, haksız rekabetin ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi adına atılan adımların bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe adil ve rekabetçi bir piyasa yapısının sağlanması için çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü vurguladı. Açıklamada gerekli görüldüğünde ek tedbirlerin alınacağının altı çizilirken, "6 ay 6 bin kilometre" kuralının da bu çerçevede değerlendirilmeye devam edileceği ifade edildi

Sıradaki Haber Yükleniyor