İstanbul’da devam eden ve kamuoyunda "İBB Davası" olarak bilinen, 77'si tutuklu 414 sanıklı davanın bugünkü oturumuna Ekrem İmamoğlu’nun mahkeme heyetine yönelik sert çıkışları damga vurdu.
Duruşmaya görevden uzaklaştırılan İBB Başkanı İmamoğlu’nun yanı sıra Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ve tutuksuz sanıklar arasında yer alan Hasan İmamoğlu katıldı.
Dünkü oturumda yaşanan gerginlikler nedeniyle mahkeme salonundaki güvenlik önlemlerinin üst seviyeye çıkarıldığı, jandarma personelinin sayısının artırıldığı görüldü.
İmamoğlu: "Suçsuzluğun İspatı İsteniyor, Dünya mı Değişti?"
Savunmaların ardından söz alan Ekrem İmamoğlu, yargılama usulüne ve tutukluluk hallerine yönelik kapsamlı bir konuşma yaptı. Yargıya olan güvenin düştüğüne dikkat çeken İmamoğlu şunları söyledi:
"İnsanlar sadece beyanla aylarca tutuklu kalıyor. Bir iftiracı çıkıp bir şeyler anlatıyor; belge yok, bilgi yok. Biz endişe ediyoruz. Şoförlerim iddianamede bile yokken 8 ay yattı. Yüce Türk yargısı güven kaybederken siz 'bir tekme de ben vurayım' dememelisiniz. İnsanlar tutuksuz yargılanmalı. Bu bir rica değil; ev hapsi ya da adli kontrolle bu insanları bırakmalısınız."
"110 Milyar Liralık Kamu Zararı Uydurmadır"
İddianamede yer alan 110 milyar liralık kamu zararı iddiasına da değinen İmamoğlu, "Bu rakam nasıl uydurulur? Bu uydurma üzerine nasıl savunma yapalım? Gerçekten içimiz yanıyor. Burada bir örgüt şablonu oluşturulmuş ama yöneticisi denilen adamlar 'örgütü duymadım' diyor. Ben de örgüt lideriymişim; bu durum tam bir rezalettir," ifadelerini kullandı.
Sanık Ahmet Güldü: "70 Kişiyle Yaşıyorum, Evladımın Yüzüne Bakamıyorum"
Duruşmada savunma yapan sanık Ahmet Güldü ise suçlamaları reddederek sadece şirket vekaleti olduğu için yargılandığını belirtti. Cezaevi koşullarından bahseden Güldü’nün sözleri salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu:
"200 metrekarelik alanda 70 kişiyle kalıyorum. Seneye üniversite sınavına girecek evladım 'Baba okulu bırakabilirim' diyor. Ben böyle bir baba olmayı hak etmiyorum. Eşim buraya gelebilmek için gündelik işe gidiyor. Sadece tahliyemi talep ediyorum."
İmamoğlu’ndan Sanığa Soru: "Beni Tanıyor Musun?"
Konuşması sırasında sanık Ahmet Güldü’ye doğrudan soru yönelten İmamoğlu, "Siz bu örgütten haberdar mısınız? Beni tanıyor musunuz?" dedi. Güldü’nün "Tanımıyorum, sadece televizyondan biliyorum" cevabı üzerine İmamoğlu, "Rezalete bakar mısınız?" diyerek tepkisini yineledi.
Duruşma, diğer sanıkların beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.