İçeriğe atla

Gürsel Tekin'den 'Kılıçdaroğlu' ve 'Özel' Açıklaması: "Özür Dilerse Neden Gelmesin?"

CHP Genel Koordinatörü Gürsel Tekin, hem partinin yaklaşan olağan kurultayına hem de erken seçim ve olası cumhurbaşkanı adaylığı tartışmalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tekin; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden adaylığından Mansur Yavaş’a, ittifak dengelerinden parti içi tartışmalara kadar birçok başlıkta net mesajlar verdi.

Gürsel Tekin'den 'Kılıçdaroğlu' ve 'Özel' Açıklaması: "Özür Dilerse Neden Gelmesin?"

İşte, Tekin'in açıklamalarından önemli satır başları...

"Muhalefetin Erken Seçim İstemesi Kadar Doğal Bir Şey Yok"

Erken seçim tartışmalarına değinen Tekin, muhalefetin seçim talep etmesinin en temel demokratik hak olduğunu vurguladı. Bu talebin iktidarla yakınlaşma gibi gösterilmesine tepki gösteren Tekin, 50+1 sisteminin gerekliliklerine işaret ederek şunları söyledi:

"Dünyanın herhangi bir ülkesinde muhalefet lideri, elbette erken seçim ister. Muhalefetin erken seçim istemesi kadar doğal ne olabilir? 'Bunu istediniz' diye 'Erdoğan'a yakınlaştınız' cümlesini nereden çıkardılar? 50 artı 1 diye bir sistemimiz var ve buna uygun bir cumhurbaşkanı adayı bulmak zorundasınız. Yeni dünya düzenini ve Türkiye'nin dünyadaki kudretini bilen bir isme ihtiyacımız var. Kafamızda tabii ki çokça isim var ancak bunlar Cumhuriyet Halk Partisi'nin mutfağında konuşulup tartışılacaktır."

"Kılıçdaroğlu Güvenli Limana Kadar Aday Olmak Zorunda"

Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayda yeniden aday olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Tekin, partinin mevcut süreçte tecrübeye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu’nun geçmişte sarf ettiği "Partimi güvenli bir limana götüreceğim" sözünü hatırlatan Tekin:

"Kemal Bey niye aday olmasın? Kim istemiyor Kemal Bey'i? Sayın Kılıçdaroğlu, partiyi güvenli limana emanet edene kadar görevinin başında olmak zorundadır. Parti içerisinde yeni sorunlarla karşılaşmamalıyız; mevcut tabloyu ancak Sayın Kılıçdaroğlu deneyimi, tecrübesi ve babacanlığıyla çözebilir. Kişisel görüşüm, güvenli limana ulaşana kadar aday olmak durumunda olduğudur."

Mansur Yavaş ve İttifak Değerlendirmesi

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı ihtimaline ilişkin soruya mesafeli yaklaşan Tekin, "Mansur Bey'le ilgili bir yorum yapmak durumunda değilim. Partide olsaydı elbette yapardım" değerlendirmesinde bulundu. CHP'nin milletin güvenini kazanacak güçlü bir adayı günü geldiğinde bizzat Genel Başkan’ın duyuracağını ifade eden Tekin, Özgür Özel’in de adaylık yönünde bir niyeti olduğunu düşünmediğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifakların kaçınılmaz olduğuna da dikkat çeken Tekin, Kılıçdaroğlu’nun geçmişteki ittifak masasında yer alan partilerle temaslarını sürdürdüğünü ve 50+1 eşiğini aşmak için bu birlikteliklerin süreceğini kaydetti.

"Özür Dilerse Neden Gelmesin?"

Partiden ayrılan seçmenlerin ve üyelerin geri dönüş eğiliminde olduğunu aktaran Tekin, tabanın nabzına öncelik verdiklerini vurguladı. CHP Grup Başkanı Özgür Özel ile geçmişe dayanan bir mesaileri olduğunu hatırlatan Tekin, parti içi ilişkilere dair şu ifadelerle sözlerini tamamladı:

"Beni ilgilendiren CHP’nin emektar tabanıdır ve oradan ciddi bir geri dönüş akışı var. Sayın Özgür Özel'le uzun süre birlikte çalıştık, kendisine hiçbir kötü sözüm olmadı. Ancak Sayın Kılıçdaroğlu'na yönelik sarf ettiği sözlerden ötürü özür dilerse, elbette neden bir araya gelinmesin?"