6 Haziran 2025’te Yunusemre ilçesindeki evinde elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada önemli bulgulara ulaşıldı. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında, şu ana kadar 12 kişinin ifadesi alındı; 2 şüpheli ise gözaltına alındı.
"Ciddi Teknik Eksiklikler Var”
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bir Cumhuriyet Başsavcıvekili ve iki Cumhuriyet Savcısı'nın soruşturmayı yürüttüğünü belirtti. Bakan Tunç, bilirkişi heyetinin hazırladığı teknik raporda, olay yerinde çok sayıda ihmalkar ve hayati risk taşıyan eksikliklerin bulunduğunu açıkladı.
Bilirkişi Raporu Geldi
Elektrik ve makine mühendislerinden oluşan bilirkişi heyetinin raporuna göre:
Havuz pompa motoru arızalıydı.
Ana girişte bulunması zorunlu olan kaçak akım rölesi yoktu.
Metal ekipmanlarda paslanmaya neden olan ciddi korozyon gözlendi.
Kablolar ve ek yerleri su ve nemden etkilenmiş durumdaydı.
Havuz enerji odasındaki kaçak akım rölesi korozyon nedeniyle arızalıydı.
Enerji odasının havuza olan mesafesi, uluslararası güvenlik standartlarına aykırıydı.
Bu bulgular, olayın yalnızca bir kaza olmadığını, ciddi bir bakım ve güvenlik ihmali olduğunu gösterdi.
Raporda ayrıca, 50 volt üzerindeki elektrik akımının insan hayatı için ölümcül olduğu vurgulandı. Ferdi Zeyrek’in, olay anında yaklaşık 68 ila 80 volt arasında dalgalanan bir elektrik akımına maruz kaldığı tespit edildi. Bu düzeydeki bir akımın, temas süresine bağlı olarak ölümcül sonuçlara yol açabileceği teknik olarak teyit edildi.
İhmal İddiaları Gündemde
Soruşturmanın seyri, olayın bir ihmal zinciri sonucu meydana geldiğini gösteriyor. Gözaltına alınan iki şüphelinin, bu teknik eksikliklerden sorumlu olan kişiler olup olmadığı henüz netleşmedi. Ancak bilirkişi raporu ve savcılık ifadeleri, olayın ardında ciddi sorumlulukların bulunduğunu işaret ediyor.