Ergenekon Sürecinde Son Dakika: 21 Eski Hakim ve Savcı Hakkındaki Karar Kaldırıldı
Ergenekon süreçlerinde görev yapan 21 eski hakim ve savcı hakkındaki dosyada zamanaşımı kararı kaldırıldı. Dosya yeniden incelenecek.

Kamuoyunda Ergenekon olarak bilinen soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde görev alan 21 eski hakim ve savcı hakkındaki dosyada yeni bir gelişme yaşandı. Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin zamanaşımı gerekçesiyle verdiği “son soruşturmanın açılmasına yer olmadığı” yönündeki karar, itiraz üzerine kaldırıldı.
Başsavcılıktan Karara İtiraz
2008-2010 yılları arasında İstanbul’da yürütülen Ergenekon soruşturma ve kovuşturmalarında görev yapan 21 isim hakkında, FETÖ/PDY’nin amaçları doğrultusunda yargı yetkisinin kullanıldığı iddiasıyla soruşturma yürütülüyordu.
Dosyada, şüphelilerin hukuka aykırı dinleme, sahte delil oluşturma, usulsüz arama ve haksız gözaltı ile tutuklama gibi uygulamalara imza attıkları öne sürüldü. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Ocak 2022 tarihli iddianameyle söz konusu isimler hakkında son soruşturmanın açılmasını talep etti.
Ancak Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Mart 2026 tarihli ek kararıyla isnat edilen suçlar bakımından olağan ve olağanüstü zamanaşımı sürelerinin dolduğu gerekçesiyle son soruşturmanın açılmasına yer olmadığına hükmetti.
Anadolu 26. Ağır Ceza Mahkemesi Kararı Kaldırdı
Başsavcılık, karara İstanbul Anadolu 26. Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, dosyada yer alan eylemlerin münferit adli hatalar olarak değerlendirilemeyeceği savunuldu.
Başsavcılık ayrıca sahte delil oluşturma, usulsüz arama, gözaltı, tutuklama ve dinleme gibi uygulamaların FETÖ/PDY’nin örgütsel amaçları ve hiyerarşisi doğrultusunda gerçekleştirildiğini ileri sürdü. Bu eylemlerin “Anayasayı İhlal” suçuna yönelik icra hareketleri oluşturduğu ve bazı mağdurlara yönelik uygulamaların “işkence” kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
Dosya Yeniden Bakırköy’e Gönderildi
İtirazı inceleyen İstanbul Anadolu 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Temmuz 2026 tarihli kararıyla Başsavcılığın itirazını kabul etti. Mahkeme, Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin zamanaşımı gerekçesiyle verdiği kararı kaldırarak dosyayı yeniden Bakırköy 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
Kararın kesin olduğu belirtilirken, böylece 21 eski hakim ve savcı hakkındaki dosyada son soruşturmanın açılmaması yönündeki karar ortadan kaldırılmış oldu.