Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan açıklamada, son dönemde ülke genelinde ve sınır ötesinde yaşanan gelişmelerin kente olası etkilerinin değerlendirildiği belirtildi.
Açıklamada, İstasyon Meydanı'nda düzenlenmesi planlanan mitingin, kamu düzenini bozabilecek ve şiddet olaylarına zemin hazırlayabilecek eylemlere bahane edilebileceği ifade edildi.
Valilik, huzur ve güven ortamının tesisi, kişi dokunulmazlığının korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla şu tedbirleri devreye soktu:
Yasak Süresi: 23 Ocak 2026 Cuma (00.01) – 26 Ocak 2026 Pazartesi (23.59)
Açık alanlarda her türlü toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, stant açma, çadır kurma, bildiri dağıtma ve pankart asma eylemleri yasaklanmıştır.
Sadece Valilik ve Kaymakamlıklarca uygun görülen etkinlikler bu kapsamın dışında tutulacaktır.
Miting İkinci Kez Ertelendi
DEM Parti'nin çağrısıyla 25 Ocak Pazar günü saat 13.00’te yapılması planlanan "Öcalan'a Umut ve Özgürlük Mitingi", Valiliğin yasak kararının ardından bir kez daha sekteye uğradı.
Daha önce 4 Ocak tarihinde yapılması planlanan ancak "hava muhalefeti" gerekçesiyle ertelenen miting, bu kez güvenlik ve eylem yasağı engeline takıldı. DEM Parti'den yapılan son açıklamada, terör örgütü PKK elebaşına "özgürlük" talebiyle düzenlenecek olan mitingin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi.
Demokratik Kurumlar Platformu ve DEM Parti kanadından yapılan açıklamalarda, mitingin iptal edilmediği ancak ertelendiği vurgulanırken, etkinliğin hangi tarihte gerçekleştirileceğine dair henüz net bir bilgi paylaşılmadı. Şehir genelinde güvenlik önlemlerinin artırıldığı gözleniyor.