Gazze şeridine yönelik ablukayı kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla uluslararası sivil toplum kuruluşları ile aktivistlerin oluşturduğu "Küresel Sumud Filosu", uluslararası sularda İsrail ordusunun hukuk dışı müdahalesine maruz kaldı.
2026 Bahar Misyonu kapsamında İspanya'nın Barselona kentinden denize açılan ve 30'u aşkın ülkeden 400'e yakın aktivisti taşıyan filonun durdurulmasının ardından yaşananlar, küresel bir diplomasi krizine dönüştü.
Aktivistlere "Terörist" Hakareti
Müdahalenin ardından filodaki aktivistlerin büyük bölümü serbest bırakılsa da aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu bir grup, İsrail güçleri tarafından alıkonularak yüksek güvenlikli hapishanelere nakledildi.
İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bu aktivistlerin tutulduğu hapishaneyi ziyaret etti. Ziyaret sırasında uluslararası hukuka aykırı şekilde zorla alıkonulan sivil aktivistlere "terörist" diyerek hakaret eden ve hem sözlü hem de fiziki şiddet uygulayan Ben-Gvir’in bu görüntüleri, uluslararası kamuoyunda büyük tepki topladı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan Kınama
Skandal görüntülerin ardından Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yayınlayarak İsrailli bakanın tavrını ve hukuksuz gözaltıları sert sözlerle lanetledi. Bakanlık tarafından yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"İsrailli bir bakanın, İsrail tarafından hukuka aykırı bir şekilde uluslararası sularda müdahale edilen Küresel Sumud Filosu katılımcılarına yönelik sözlü ve fiziki şiddet uygulamasını lanetliyoruz. İsrail’in Gazze’de uyguladığı soykırımın baş aktörlerinden olan söz konusu bakan, Netanyahu hükümetinin şiddet odaklı ve barbar zihniyetini tüm dünyaya bir kez daha alenen göstermiştir."
"Vatandaşlarımızın Derhal Serbest Bırakılması İçin Girişimler Sürüyor"
Açıklamanın son bölümünde, hukuka aykırı şekilde cezaevinde tutulan sivil aktivistler ve Türk vatandaşlarının durumuna dikkat çekildi. Türkiye'nin uluslararası arenada koordineli bir çalışma yürüttüğünü belirten Dışişleri Bakanlığı, eylemlerin kararlılıkla süreceğini vurguladı:
"Alıkonulan vatandaşlarımızın ve diğer filo katılımcılarının derhal ve salimen serbest bırakılmaları için ilgili diğer ülkelerle beraber her türlü girişim yapılmakta olup, en kısa zamanda sonuç alınması için çabalarımız kararlılıkla sürdürülmektedir."