Erdoğan, bu sürecin 32 yıllık bir emeğin ve kararlılığın ürünü olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin teknoloji alanındaki bağımsızlık hedeflerine adım adım ilerlediğini ifade etti.
Türksat Serisiyle Gelen Tecrübe
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin haberleşme uydularındaki gelişimini hatırlatarak, 2008 yılında uzaya gönderilen Türksat 3A ile başlayan yeni dönemin bugün çok daha güçlü bir noktaya ulaştığını belirtti. O dönem yoğun eleştirilere maruz kalan projenin, yıllardır aktif şekilde hizmet verdiğini söyledi.
Bu süreçte Türksat 4A ve Türksat 4B ile kapasitenin genişletildiğini, ardından Türksat 5A ve Türksat 5B’nin uzaya gönderildiğini hatırlattı. Böylece Türkiye, aynı yıl içinde iki haberleşme uydusu fırlatabilen sayılı ülkeler arasına girdi.
Yerli ve Milli Teknoloji Dönemi
Geçtiğimiz yıl hizmete alınan Türksat 6A’nın Türkiye için ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Erdoğan, bunun ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olduğunu belirtti. Bu gelişmeyle birlikte Türkiye’nin aktif haberleşme uydusu sayısı altıya, toplam uydu varlığı ise 10’a yükseldi.
Ayrıca Göktürk-1 ve Göktürk-2 ile savunma ve gözlem kapasitesinin artırıldığına dikkat çekildi. Üç yıl önce uzaya gönderilen İMECE ise yüksek çözünürlük, hızlı veri aktarımı ve gelişmiş manevra kabiliyetiyle Türkiye’nin uzay teknolojilerinde yeni bir aşamaya geçtiğini gösterdi.
Yeni Projeler Yolda
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin uzay çalışmalarının mevcut projelerle sınırlı olmadığını söyledi. Hâlihazırda İMECE-2, İMECE-3, Göktürk-Y ve Göktürk-3 üzerinde çalışmaların sürdüğünü açıkladı.
Bunun yanı sıra geliştirilmekte olan Türksat 7A projesinin, Türkiye’nin dijital bağımsızlığını daha da güçlendirmesi ve güvenli iletişim altyapısını ileri seviyeye taşıması bekleniyor.
“Uzayda İzi Olanın Dünyada Sözü Olur”
Erdoğan konuşmasında, günümüz dünyasında bilginin ve enformasyonun stratejik bir güç unsuru haline geldiğini vurguladı. Uydu teknolojilerinin yalnızca iletişim için değil; savunma, istihbarat, haritalama ve veri güvenliği gibi birçok alanda kritik rol oynadığını belirtti.
Türkiye’nin kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülke arasında yer aldığını hatırlatan Erdoğan, bu kapasitenin ülkenin uluslararası alandaki etkisini artıracağını söyledi.
“Uzayda izi olanın dünyada sözü olur” anlayışıyla hareket ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin bu alandaki yatırımlarını kararlılıkla sürdüreceğini dile getirdi.