Cumhuriyet Halk Partisi’nde (Cumhuriyet Halk Partisi) “mutlak butlan” kararının ardından parti içindeki gerilim giderek büyüyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, görevi devralmasının ardından parti içinde kapsamlı bir yeniden yapılanma ve disiplin süreci başlattı. Bu adımlar, parti yönetiminde köklü bir değişimin sinyali olarak değerlendiriliyor.
İhraçlar ve Görevden Almalar
Sürecin ilk aşamasında 9 milletvekili, kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildi. Parti kaynaklarına göre bu isimlerin üyelikleri, yargı sürecinin ardından resmen düşürüldü. Bununla birlikte, çeşitli tartışmalarla gündeme gelen ve parti disiplinine aykırı hareket ettiği öne sürülen bazı il başkanları da görevden alındı. Yerlerine yeni isimlerin atanması, yönetimin kontrolü sıkılaştırma hamlesi olarak yorumlandı.
Olağanüstü Kurultay Girişimi Sonuçsuz Kaldı
Bu gelişmeler sürerken Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’na yakın isimler, olağanüstü kurultay talebiyle harekete geçti. Parti delegelerinden 800’ü aşkın imza toplanarak Genel Merkez’e sunuldu. Ancak Kılıçdaroğlu cephesi, devam eden yargı süreci ve alınan “tedbir” kararlarını gerekçe göstererek bu çağrıya kapıyı kapattı.
Bu tavır, parti liderliğinin önce iç temizlik ve disiplin sürecini tamamlamak istediği şeklinde değerlendiriliyor. Kılıçdaroğlu, “arınma tamamlanmadan sandık kurulmaz” mesajı verdi.
Olağan Kurultay İçin Takvim Açıklandı
Olağanüstü kurultay tartışmalarını etkisiz kılan yeni bir gelişme de parti yönetiminden geldi. Kılıçdaroğlu’nun kurmayları, eylül ayının ilk haftasında olağan kurultay sürecinin başlayacağını duyurdu. Böylece parti içinde liderlik mücadelesinin olağan takvim üzerinden yürütüleceği netleşmiş oldu.
Balbay Görüşmesinde Dikkat Çeken Mesajlar
Tüm bu gelişmelerin gölgesinde Kılıçdaroğlu, eski CHP milletvekili ve gazeteci Mustafa Balbay ile bir araya geldi. Balbay’ın köşe yazısında aktardığı bilgilere göre görüşmede özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) ve CHP’li belediyelere yönelik davalar ele alındı.
Kılıçdaroğlu, bu davaların siyasi değil, yolsuzluk iddialarına dayandığını savundu ve İmamoğlu’nun da bu kapsamda yargılandığını vurguladı. Ayrıca hukuki süreçlere saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, partinin “ahlaki üstünlüğü” yeniden kazanmasının öncelikli hedef olduğunu ifade etti.
Kılıçdaroğlu, görevi devralmasının ardından kendisine yöneltilen eleştirileri ise anlamsız bulduğunu söyledi. Parti içi normalleşme ve arınma çağrılarına rağmen gelen tepkilere dikkat çeken CHP lideri, bu sürecin kaçınılmaz olduğunu ve partinin yeniden yapılandırılmasının şart olduğunu dile getirdi.