Bakan Fidan'dan Katar'da İtidal Çağrısı: Sivilleri Hedef Alan Saldırıları Reddediyoruz

Bakan Fidan'dan Katar'da İtidal Çağrısı: Sivilleri Hedef Alan Saldırıları Reddediyoruz

Dışişleri Bakanı , Dışişleri Bakanı Al Sani ile düzenlediği ortak basın toplantısında bölgedeki geniş çaplı savaşa dair sert açıklamalarda bulundu.

19.03.2026 19:00

Orta Doğu’da tansiyonun zirve yaptığı ve çatışmaların Körfez geneline yayıldığı bir dönemde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Katar’a kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Katarlı mevkidaşı Al Sani ile bir araya gelen Fidan, hem İsrail’in operasyonlarını hem de İran’ın misillemelerini hedef alan dengeli ve kararlı bir diplomasi trafiği yürüttüklerini belirtti.

"Savaşın Müsebbibi İsrail'dir"

Bölgeyi benzeri görülmemiş bir krizin içine sürükleyen sürecin sorumlusuna dikkat çeken Bakan Fidan, şu ifadeleri kullandı:

"Bölgemizi bu krizin içine çeken bu savaşın müsebbibi İsrail'dir. Ancak İran’a yapılan saldırılar ne kadar yanlışsa, İran’ın bölge ülkelerine yaptığı saldırılar da bir o kadar yanlış. Türkiye, kardeş Katar'ın her zaman yanındadır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan "Geçmiş Olsun" Mesajı

Katar’ın enerji altyapısına (Ras Laffan) yönelik saldırılar sonrası dayanışma mesajı veren Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş olsun dileklerini iletti. Sivillerin hayatını ve kritik altyapıları hiçe sayan saldırıların hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını vurgulayan Bakan, Türkiye’nin bu saldırıları kesin bir dille reddettiğini ifade etti.

"Hem ABD Hem İran ile Konuşuyoruz"

Türkiye’nin yangını söndürmek için "kolaylaştırıcı" rolünü sürdürdüğünü belirten Fidan, Ankara’nın yürüttüğü mekik diplomasisine dair şu bilgileri paylaştı:

"Türkiye, savaşın durması için elinden geleni yapıyor. Hem Amerikalılarla hem İranlılarla konuşuyoruz. Bölgedeki savaş daha da kötü bir duruma evrilmeden nasıl durdurulabilir, onun arayışı içerisindeyiz."

Bakan Fidan, çatışmaların yayılmasının sadece bölge ülkelerini değil, küresel enerji ve güvenlik dengelerini de altüst ettiğini hatırlatarak, uluslararası toplumun daha somut adımlar atması gerektiğini savundu.

Sıradaki Haber Yükleniyor