Bahçeli: "Türkiye-Kazakistan İlişkileri Sağlam Temelde"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 25 Ekim Kazakistan Cumhuriyet Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda iki ülke ilişkilerinin tarihten aldığı ilhamla sağlam bir temele dayandığını belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 25 Ekim Kazakistan Cumhuriyet Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda Türkiye ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin tarihten aldığı ilhamla oldukça sağlam bir temel üzerine oturduğunu ifade etti.
Bahçeli, Türkiye ve Kazakistan’ın millet olarak aynı kökten gelen, aynı dili konuşan, aynı kültürü yaşayan ve aynı tarihe sahip olan Türk dünyasının iki kardeş ve dost devleti olduğunu vurguladı.
Türkiye ve Kazakistan’ın farklı devletler çatısı altında bulunsa da asırlar önce Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevi’nin Kazakistan coğrafyasında yaktığı hikmet meşalesinin dalga dalga yayılarak Anadolu topraklarında Yunus Emre’nin eşsiz hoşgörüsüne dönüştüğünü belirten Bahçeli, bu mirasın iki ülkeyi bir arada tutan en büyük güç olduğunu kaydetti.
Bahçeli, aynı manevi iklimden beslenen iki büyük ulu çınarın bıraktığı en değerli mirasın aynı soyun evlatları olarak doğudan batıya farklılıkları zenginlik olarak kabul edip aralarındaki gönül köprüsünü her geçen gün kuvvetlendirerek birbirlerine muhabbetle sarılmak ve Türk dünyasının birlikteliğini daha güçlü yarınlara taşımak olduğunu söyledi.
Bu duyguyla ortaya koyacakları birlikteliğin geçmişin kadim bağını geleceğin sarsılmaz gücüne dönüştüreceğini belirten Bahçeli, bugün Türkiye ve Kazakistan ilişkilerinin tarihten aldığı ilhamla oldukça sağlam bir temel üzerine oturduğunu yineledi.
İki ülkenin aralarında imzaladıkları çok sayıdaki anlaşma, protokol ve iş birliğiyle ilişkilerini hayli geliştirdiğini kaydeden Bahçeli, 2009’da imzalanan Stratejik Ortaklık Anlaşması ile münasebetlerin çok farklı bir boyuta taşındığını, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ise ilişkilerin en üst seviyede kurumsallaşmasını temin ettiğini belirtti.
2022’de imzalanan ortak bildiriyle ilişkilerin Genişletilmiş Stratejik Ortaklık seviyesine yükseltildiğini anımsatan Bahçeli, iki dost ve kardeş ülke olarak başta Türk Devletleri Teşkilatı olmak üzere Birleşmiş Milletler, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı gibi uluslararası platformlarda ortak girişimlerde bulunmanın bağları daha da kuvvetlendirdiğini ifade etti.
Bahçeli, bu vesileyle kardeş ve dost Kazakistan halkının 25 Ekim Cumhuriyet Günü’nü kutladığını, Türk halklarının kardeşliğinin ve Türk dünyasının kardeşliğinin yaşamasını dilediğini belirterek selam ve muhabbetlerini iletti.