Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in Ümraniye’de yaptığı bir konuşmada dile getirdiği iddia, yargı ile siyaset arasında yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.
Özel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in, Eti Maden’in Lüksemburg’daki iştiraki olan Eti Maden Anonim Şirketi’nde yönetim kurulu üyeliği yaptığını ileri sürdü. Bu iddia, Gürlek cephesinden sert bir şekilde yalanlandı.
Gürlek Cephesinden Net Yalanlama
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’in avukatı, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, Özel hakkında 500 bin liralık manevi tazminat davası açtı.
İstanbul Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesinde, Gürlek’in bakan yardımcılığı yaptığı dönemde kamuya ait “Etimaden – Etimine S.A.” adlı şirkette yönetim kuruluna atandığı ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevine getirildikten sonra bu şirketin hiçbir yönetim kurulu toplantısına katılmadığı ifade edildi.
Dilekçede ayrıca Gürlek’in bu dönemde herhangi bir yönetim kurulu kararına imza atmadığı ve bu görevden hiçbir gelir elde etmediği vurgulandı.
“İtibarsızlaştırma Amacıyla Yapıldı”
Dava dilekçesinde, Özel’in açıklamalarının “araştırılmadan ve kasıtlı olarak” yapıldığı ileri sürüldü. Gürlek’in avukatı, müvekkilinin kamuoyunda itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını belirterek, “Ana muhalefet partisi lideri tarafından, toplum ve medya önünde kasten iftira atılarak ve hakaret edilerek milyonlarca kişiye ulaşan bir saldırı yapılmıştır” ifadelerine yer verdi.
Ayrıca dilekçede, “Kamuoyuna yansıyan birçok tartışmalı kararda imzası olan hakim ve savcıların isimleri bilinmezken, müvekkile yönelik sistematik ve kişisel bir hedef gösterme girişiminde bulunulmuştur” denildi. Bu durumun, Gürlek’in kişilik haklarına, onuruna ve mesleki itibarına ağır şekilde zarar verdiği belirtildi.
“Zararın Telafisi İçin Dava Açmak Zorunlu Hale Geldi”
Avukat, söz konusu açıklamaların yarattığı manevi zararın bir nebze de olsa giderilmesi için davanın açıldığını belirterek, “Müvekkilin haysiyet, şeref ve kişiliğine yönelik saldırının telafisi amacıyla bu manevi tazminat davası açılması zorunlu hale gelmiştir” ifadesini kullandı.