Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 01.51’de Akdeniz açıklarında, Muğla’nın Datça ilçesine yaklaşık 155 kilometre mesafede 6 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini açıkladı.
Depremin Jeolojik Arka Planı
Depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin Girit Adası'nın doğusunda, Afrika levhası ile Ege-Anadolu levhasının kesişim noktasında oluştuğunu ifade etti. Bu bölgenin tarihsel olarak yüksek sismik aktiviteye sahip olduğunu belirten Sözbilir, geçmişte burada 7 ile 8 büyüklüğünde depremler yaşandığını hatırlattı.
Volkanik Aktivite ve Santorini Riski
Prof. Dr. Sözbilir’in dikkat çektiği bir diğer önemli nokta ise depremin gerçekleştiği fay hattının hemen önünde yer alan volkanik Santorini Adası oldu. Sözbilir, Santorini’de ocak ve şubat aylarında yaşanan küçük ölçekli depremlerin bir süredir durmuş olduğunu ancak bu son depremin ardından yeniden bir “deprem fırtınası” yaşanabileceğini söyledi. Santorini’nin, Afrika levhasının Anadolu levhasının altına doğru kaydığı levha sınırında yer aldığını belirten uzman, bu durumun volkanik aktiviteyi tetikleyebileceğini vurguladı.
Türkiye’ye Etkisi Sınırlı Ama Dikkat Gerekli
Datça açıklarında meydana gelen bu depremin Türkiye’ye uzak bir bölgede olması nedeniyle yıkıcı etki yaratmadığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, buna karşın Muğla ve çevresinde hafif şekilde hissedildiğini hatırlattı. Bölgenin geçmişte tsunami yaratma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çeken Sözbilir, olası daha büyük depremlerde kıyı bölgelerinde hem dalga riskine hem de yapısal hasarlara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.