AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda, İsrail'in İran’a yönelik saldırılarını sert sözlerle eleştirdi. Çelik, İsrail’in Umman’da süren ABD-İran müzakereleri sırasında saldırı düzenleyerek doğrudan diplomatik sürece zarar verdiğini söyledi.
İsrail’in Nükleer Tesislere Saldırısı
Çelik, İsrail’in saldırılarının yalnızca askeri değil, aynı zamanda nükleer güvenlik açısından da büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti. İran'daki nükleer tesislerin hedef alınmasının bölgeyi büyük bir felaketin eşiğine getirebileceğini vurguladı. Natanz’daki Atom Enerjisi Kurumu’nun “sızıntı” açıklamasına atıfta bulunan Çelik, bu durumun tüm bölgeyi ciddi bir nükleer tehlike ile karşı karşıya bırakabileceğini dile getirdi.
Uluslararası Çifte Standart Eleştirisi
Ömer Çelik, Batı’nın Rusya-Ukrayna savaşındaki nükleer risklere yüksek sesle dikkat çekerken, İsrail’in İran’daki nükleer tesislere saldırısında aynı tepkiyi göstermemesini çifte standart olarak değerlendirdi. Uluslararası toplumun İsrail’e yönelik sessizliğini eleştiren Çelik, nükleer silah anlaşmalarına taraf olmayan İsrail’in eleştirilmemesini sorguladı. Buna karşın, İran’ın taraf olduğu anlaşmalara rağmen saldırıya uğradığını hatırlattı.
Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllardır bölgedeki nükleer silahlanmaya karşı net bir duruş sergilediğini hatırlatarak; Erdoğan’ın "Bölgede hiçbir ülkenin nükleer silah sahibi olmasını istemiyoruz" görüşünü defalarca dile getirdiğini belirtti.
Müzakere Masasına Saldırı
Çelik, İsrail’in Umman’daki ABD-İran müzakereleri sürerken gerçekleştirdiği saldırının doğrudan diplomasiye karşı bir sabotaj olduğunu ifade etti. İran’ın da bu müzakerelere güvenerek saldırı beklemediğini belirtti. Bu durumun, uluslararası barış çabalarının geleceği açısından son derece tehlikeli olduğunun altını çizdi.
Ömer Çelik, Hürmüz Boğazı’nın İran tarafından kapatılması ihtimalinin uluslararası gündemde öne çıkarılmasına da eleştirel yaklaştı. Nükleer saldırı tehdidinin Hürmüz Boğazı’nın kapanmasından çok daha ciddi bir sorun olduğunu belirten Çelik, medyanın ve uluslararası kamuoyunun önceliği yanlış değerlendirdiğini söyledi.
Çelik açıklamasını sonlandırırken, “Saldırgan İsrail iken, İran’ın cevabı abartılıyor; bu da saldırganın korunması anlamına gelir” ifadelerini kullandı.