Adalet Bakanı Gürlek'ten "Terörsüz Türkiye" ve "12. Yargı Paketi" Açıklaması

Adalet Bakanı Gürlek'ten "Terörsüz Türkiye" ve "12. Yargı Paketi" Açıklaması

Adalet Bakanı , gündemdeki "Terörsüz Türkiye" süreci, bölgedeki savaş riskleri ve hazırlıkları süren 12. 'ne dair önemli mesajlar veren Gürlek, yeni dönemde yargının hızlanması için yapay zeka destekli sistemlerin devreye gireceğini müjdeledi.

06.03.2026 12:23 | Son Güncelleme : 06.03.2026 12:23

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Habertürk Ankara Temsilcisi Nasuhi Güngör ve çok sayıda gazetecinin katıldığı iftar programında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gazze’de hayatını kaybeden gazetecileri anarak konuşmasına başlayan Gürlek, Türkiye’nin iç ve dış gündemine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

"Terörsüz Türkiye" Sürecinde Yeni Aşama

Kamuoyunda geniş yankı uyandıran "Terörsüz Türkiye" sürecine değinen Bakan Gürlek, DEM Parti heyetiyle yapılan görüşmelerin ardından sürecin Meclis safhasına geçtiğini belirtti. Gürlek, yasal düzenleme tartışmalarına dair net bir sınır çizdi:

"Mutabakat metnini okudum. Şunun altını çizmek gerekiyor: Burada şahsa özgü veya genel af anlayışı içeren bir düzenleme yapılamaz. Adalet Komisyonumuz da bunun farkında. Sürecin olmazsa olmazı; örgütün tamamen silah bırakması ve ardından feshedilmesidir."

Bakan Gürlek, Türk Ceza Kanunu ve İnfaz Kanunu gibi temel metinlerde yapılması muhtemel değişikliklerin takdirinin Yüce Meclis’te olduğunu hatırlattı.

12. Yargı Paketi: "Atlamalı Temyiz" Geliyor

Toplumdaki "geç gelen adalet" şikayetlerini sona erdirmek istediklerini vurgulayan Gürlek, geri çekilerek yeniden düzenlenen 12. Yargı Paketi’nin detaylarını paylaştı:

Yargı Hızlanacak: Dosyaların hem istinafa hem Yargıtay’a gitmesini engelleyecek "atlamalı temyiz" müessesesi getirilecek.

Hakimlere "Vize" Şartı: Hakimlerin terfi alabilmesi için verdikleri kararların Yargıtay tarafından onanması mutlak bir kriter haline gelecek.

Yapay Zeka Destekli Mahkemeler: Kurulacak "Yargı Etkinliği ve Verimliliği Bürosu" sayesinde, yapay zeka verileriyle hangi ilde hangi tür davada yoğunluk varsa (kira, iş vb.) anlık olarak orada ihtisas mahkemesi açılacak.

Bölgesel Savaş ve Güvenlik Mesajı

İran ve çevresindeki sıcak çatışma ortamına dikkat çeken Bakan Gürlek, Türkiye’nin bu karışıklığın ortasında bir "güvenli liman" olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde "sıcak kapı diyaloğu" yürütüldüğünü belirten Gürlek, "Bölgemizde istikrar ve kalıcı barış istiyoruz. Komşularımızla huzur içinde devam etmek önceliğimizdir" dedi.

Çocuk Suçluluğuyla Mücadelede Geniş Platform Kuruluyor

Son dönemde artan çocuk şiddetine de değinen Gürlek, hayatını kaybeden öğretmeni anarak; Aile ve Milli Eğitim Bakanlıklarıyla ortak bir platform kuracaklarını açıkladı. Çocukları suça iten nedenlerin (aile yapısı, eğitim vb.) masaya yatırılacağını ve sadece yargısal değil, sosyal bir önleme stratejisi geliştirileceğini belirtti.

Sıradaki Haber Yükleniyor