Bugün, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatmasının 106. yıl dönümü. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bu tarih, Atatürk tarafından gençliğe armağan edilen bir bayram olarak her yıl büyük coşkuyla kutlanıyor. Bu yıl da yurt genelinde düzenlenen etkinlikler, gençlerin ve halkın yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Akkuyu’da Bayrağa Saygı ve Gençlik Vurgusu
Mersin’de Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından düzenlenen 19 Mayıs etkinliği, özellikle gençlerin katılımıyla dikkat çekti. Etkinliğe, şirketin Türk mühendisleri ile Silifke Nükleer Enerji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından gençler, Atatürk’ün sözlerini seslendirerek Türk bayrağını birbirlerine devretti. Etkinliğin sonunda, kırmızı ve beyaza boyanmış taşlarla yere “19 Mayıs Akkuyu” yazılarak milli birlik ve beraberlik duygusu simgelenmiş oldu.
İstanbul’da Resmi Törenler ve Kültürel Gösteriler
İstanbul Valiliği, 19 Mayıs kutlamaları kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda çelenk bırakma töreni düzenledi. Törene çeşitli kurum ve kuruluşlardan temsilciler katıldı. Gün boyunca süren kutlamalar, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen müzikli gösteriler ve performanslarla devam etti. İstanbul’daki etkinliklerde gençlerin sanat ve spor alanındaki yetenekleri ön plana çıkarıldı.
Gabar Dağı’nda Anlamlı Yürüyüş
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak’ın Gabar Dağı’nda gençlerle birlikte anlamlı bir kortej yürüyüşüne katıldı. 19 Mayıs ruhunu, Türkiye’nin enerji projelerinin merkezi haline gelen bu bölgede gençlerle birlikte yaşamak, milli birlik mesajı açısından da dikkat çekti. Katılımcılar, hem tarihe hem de geleceğe umutla bakan bir yürüyüş gerçekleştirdi.