Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşme gerçekleştirdikten sonra Rusya’nın başkenti Moskova’ya geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelen Widodo, Putin ile ortak basın toplantısı düzenledi. Widodo’nun ülkesini ilk defa ziyaret ettiğine işaret eden Putin, “Endonezya Devlet Başkanı’nı Kremlin’de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Bu Sayın Joko Widodo’nun Başkan olarak başkentimiz Moskova’ya ilk ziyaretidir. Bu ziyaretten çok memnunuz. Endonezya’nın Asya-Pasifik bölgesindeki kilit ortaklarımızdan biri olduğunu vurgulamamda yarar var. Rusya-Endonezya ilişkilerinde yapıcı ve karşılıklı fayda sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Rusya’nın yatırımlarıyla Endonezya’da mühim projelerin yaşama geçtiğinin altını çizen Putin, “Uzmanlarımız, mühendislerimiz, inşaatçılarımız, büyük ulaşım ve endüstriyel altyapı tesisleri, stadyumlar, hastaneler ve öbür mühim kurumların katılımıyla Endonezya’da bugün hala çalışmaları devam eden çalışmalar inşa edildi” şeklinde konuştu.
Rusya, Endonezya’nın başkentini taşıma projesine katılma talebinde bulundu
Sözlerinin devamında Endonezya’nın başkentinin Jakarta’dan Kalimantan Adası’na taşınması projesiyle alakalı konuşan Putin, Endonezya’nın başkentini taşıması projesine dahil olabileceklerini belirtti. Putin, “Rus demiryolları, Endonezya’nın başkentini Kalimantan’a taşımaya yönelik geniş çaplı operasyona dahil olabilir” şeklinde konuştu. Covid-19 salgını sebebiyle Rusya’dan, Endonezya’nın Bali Adası’na uçuşların askıya alındığını da hatırlatan Putin, “Sayın Joko Widodo ile müzakerelerimiz sırasında insani, kültürel, turistik, öğrenci değişimi gibi mühim işbirliği alanlarına ve Moskova’dan turistik nokta olan Bali Adası’na uçuşların başlatılması konusuna dikkat çektik” şeklinde konuştu. Bu sene G20 Zirvesi’nin Endonezya’da gerçekleşeceğini hatırlatan Putin, Endonezya’nın bu yöndeki çabalarını desteklediklerini belirterek, “Endonezya’nın ve Başkan Widodo’nun, Endonezya’da gerçekleşecek olan G20 Zirvesi için çabalarını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Batılı ülkeler Rusya ve Belarus ürünlerine kısıtlama getirerek vaziyeti istikrarsızlaştırıyor”
Konuşmasında küresel gıda krizi konularına da değinen Putin, Batılı ülkeler tarafından Rusya ve Belarus’a uygulanan ekonomik kısıtlamalar sebebiyle bu problemin daha da büyüdüğüne dikkat çekerek, “Gıda piyasalarındaki dengesizliğin, birçok ülkede senelerce uygulanan sorumsuz makroekonomik politikaların, kontrolsüz emisyonların ve teminatsız borçların birikiminin doğrudan bir neticesi olduğunu defalarca vurguladık. Ve bu vaziyet Covid-19 salgınıyla daha da kötüleşti. Bununla beraber, Batılı ülkeler ekonomik gidişatın yanlışlarını kabul etme konusunda isteksiz. Rus ve Belarus gübrelerinin arzına kısıtlamalar getirerek küresel tarımsal imalatı daha da istikrarsızlaştırıyorlar, Rus tahılının dünya pazarlarına ihraç edilmesini zorlaştırıyorlar” şeklinde konuştu.
“Rusya, dünyanın en büyük gıda ürünleri üreticilerinden ve ihracatçılarından biri”
Dünya gıda pazarında Rusya’nın önemine vurgu yapan Putin, “Rusya, dünyanın en büyük gıda ürünleri üreticilerinden ve ihracatçılarından biri olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Tarım ürünlerimizin teslimatları dünyanın 161 ülkesinde gerçekleştirilmektedir. Geçen sene, 33 milyon tonu yalnızca buğday olmak üzere 43 milyon tondan fazla tahıl ihraç edildi. Bu sene, bize dış pazarlara arzımızı artırma fırsatı verecek olan 50 milyon tona kadar iyi tahıl hasadı öngörüyoruz. Aynı biçimde Endonezya ve öbür dost ülkelerden çiftçilerin üretimleri için azot, fosfor, potasyumlu gübre ve hammadde isteklerini tam olarak karşılamaya hazırız. Bildiğiniz gibi Rusya’nın dünya mineral gübre pazarındaki payı yüzde 11, bazı kalemlerde ise yüzde 20’yi geçiyor. Geçen sene bu ürünün 37 milyon tonu yurt dışına sevk edildi” şeklinde konuştu.
“Kritik malların tedarikine ilişkin sözleşme yükümlülüklerimizi iyi niyetle yerine getirmeye niyetindeyiz”
Gıda, gübre, enerji taşıyıcıları ve öbür kritik malların tedarikine ilişkin sözleşme yükümlülüklerimizi iyi niyetle yerine getirmeye asla devam etme niyetinde olduklarını aktaran Putin, “Bu bağlamda, yaptırımların ihlal ettiği tedarik zincirlerinin eski haline getirilmesinin son derece mühim olduğunu düşünüyoruz. Görüşmeler sırasında, elbette, öbür en acil bölgesel ve uluslararası problemlere da değinildi. Cumhurbaşkanı’na Ukrayna yönünde gelişen vaziyet hakkında ayrıntılı bilgi verdim” dedi.
“Başkan Zelenskiy’nin mesajını Başkan Putin’e ilettim”
Putin’den sonra söz alan Widodo ise, Moskova’dan önce Kiev’i ziyaret ettiğini ve Zelenskiy ile bir görüşme yaptığını hatırlatarak, “Başkan Zelenskiy’den, Başkan Putin’e bir mesaj ilettim ve iki lider arasında iletişim kurmaya hazır olduğumu ifade ettim“ şeklinde konuştu.
Endonezya bu açıklamaları sırasında Zelenskiy’in, Putin’e gönderdiği mesajın içeriğine dair bir bilgi vermezken, basın toplantısından sonra basın mensupları Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’a mesajın içeriğini sordu. Peskov ise basın mensuplarına, Zelenskiy’in gönderdiği mesajın içeriğini henüz bilmediğini belirtti.