TCMB Başkanı Karahan: "Sıkı Para Politikası Duruşu Sürecek"
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Bangkok'ta düzenlenen IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarında Türk ekonomisine ve enflasyon patikasına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Karahan, fon çıkışlarına rağmen yurt içi yerleşiklerin TL varlıklara olan ilgisinin güçlü kaldığını ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.
"TL’ye Olan Tercih Güçlü Seyrini Koruyor"
"Türkiye'de Makroekonomik Görünüm ve Para Politikası" başlıklı sunumunda küresel piyasalardaki fon hareketlerini değerlendiren Karahan, yurt içi yerleşiklerin Türk Lirası cinsi varlıklara yönelik tercihlerinde kayda değer bir zayıflama yaşanmadığını belirtti.
Proaktif tedbirlerle olası risklerin sınırlandırıldığını ifade eden Karahan, "Fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdürülecek sıkı para politikası duruşu; talep, döviz kuru ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecini güçlendirecek." mesajını verdi. Enflasyon görünümünün ara hedeflerden belirgin şekilde ayrışması halinde para politikası duruşunun daha da sıkılaştırılacağının altını çizdi.
Enflasyonda Enerji Etkisi ve Hizmet Sektöründeki Yavaşlama
Yükselen enerji fiyatlarına rağmen enflasyonun ana eğiliminde yavaşlama olduğuna işaret eden Karahan, dezenflasyon sürecine dair şu verileri paylaştı:
Kira ve Eğitim: Kira enflasyonunda gevşeme görüldüğünü ve öncü göstergelerin bu yavaşlamanın devam edeceğini gösterdiğini söyleyen Karahan; kira ve eğitimdeki gerilemenin ulaştırma ile haberleşme kalemlerindeki artışlarla kısmen dengelendiğini bildirdi.
Akaryakıt Desteği: Eşel mobil sisteminin akaryakıt fiyatlarındaki yükselişi sınırlayarak enflasyonist baskıyı hafiflettiğini kaydetti.
İç Talep ve İş Gücü: Soğuyan iç talebin arz şoklarından kaynaklanan baskıları yumuşattığını belirten Karahan, yüksek frekanslı verilerin 3. çeyrekte de iç talepteki zayıflamanın sürdüğünü teyit ettiğini vurguladı.
Cari Açık Sınırlı, Turizm Gelirleri Güçlü
2026 yılına ilişkin dış talep görünümünün zayıf seyrettiğini belirten Karahan, buna karşın dış ticaret açığının ılımlı seviyelerde kaldığını aktardı. Turizm gelirlerinin geçen yılki güçlü seviyelerine yakın seyrettiğini belirten TCMB Başkanı, küresel ve dış kaynaklı olumsuz etkilere rağmen cari açığın kontrol edilebilir ve sınırlı seviyelerde tutulduğunu sözlerine ekledi.