Tarımsal Üretim Maliyetlerinde Artış Sürüyor

Tarımsal Üretim Maliyetlerinde Artış Sürüyor: Veteriner ve Gübre Giderleri Zirvede

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (-GFE) verilerini kamuoyuyla paylaştı.

23.12.2025 09:20 | Son Güncelleme : 23.12.2025 09:20

Veriler, çiftçinin üretim maliyetlerinin hem aylık hem de yıllık bazda yükselmeye devam ettiğini ortaya koydu. Tarım-GFE, Ekim ayında bir önceki aya göre %2,04, geçen yılın aynı ayına göre ise %33,66 oranında artış gösterdi.

Yıllık Bazda En Büyük Yük: Veteriner ve Gübre

Üretim maliyetlerindeki yıllık değişimler incelendiğinde, bazı kalemlerdeki artışın genel ortalamanın çok üzerine çıktığı görülüyor.

En yüksek yıllık artış %64,33 ile veteriner harcamalarında yaşandı. Onu %47,39 ile gübre ve toprak geliştiriciler takip etti.

Yıllık artışın en sınırlı kaldığı kalemler ise %18,91 ile tarımsal ilaçlar ve %20,98 ile bina bakım masrafları oldu.

Ekim Ayında Tohum ve Veteriner Harcamaları Öne Çıktı

Aylık bazdaki verilere bakıldığında, Ekim ayının zam şampiyonu yine veteriner harcamaları (%5,61) olurken, tohum ve dikim materyali %4,71’lik artışla üretim maliyetlerini zorlayan bir diğer önemli kalem oldu. Buna karşın, enerji ve yağlayıcılar (%0,09) ile gübre grubu (%0,27) aylık bazda en durgun seyreden kalemler olarak kayda geçti.

Tarım sektöründeki harcamalar iki ana grupta da yükselişini sürdürdü:

Tarımda kullanılan mal ve hizmetler: Yıllık %34,79 artış.

Tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler: Yıllık %27,19 artış.

Sıradaki Haber Yükleniyor