Tarımda Arz Fazlası Fiyatları İndirdi
Küresel emtia piyasalarında haftaya satıcılı bir seyir damga vurdu. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkı para politikasını sürdürerek faiz artışlarına devam edebileceği beklentisi ile teknoloji hisselerinde derinleşen satış dalgası, değerli metalleri baskı altına aldı. Tarım emtialarında ise hasat takvimindeki ilerleme ve lojistik kanalların açılmasıyla güçlenen arz görünümü fiyatlarda sert düşüşleri beraberinde getirdi.

Tarım grubunda fiyatlamaların seyrini; Rusya’nın ihracat hamleleri, ABD’deki hasat temposu ve üretici ülkelerdeki meteorolojik koşullar belirledi.
Tahıl Koridorunda Rahatlama: Buğday ve Mısır Geri Çekildi
Rusya’nın Azak Denizi üzerinden tahıl sevkiyatına tekrar yeşil ışık yakması küresel arz endişelerini yatıştırırken, buğday fiyatlarında hızlı bir geri çekilmeye yol açtı. Eş zamanlı olarak ABD’de hasat çalışmalarının hız kazanması ve piyasaya giren fiziki ürün miktarının artması, mısır ve soya fasulyesi üzerinde baskı kurdu.
Chicago Ticaret Borsası’nda (CBOT) işlem gören tarımsal ürünlerde haftalık kayıplar şu şekilde gerçekleşti:
- Buğday: %3,5 düşüş
- Soya Fasulyesi: %2,7 düşüş
- Mısır: %2,0 düşüş
- Pirinç: %0,5 düşüş
Yumuşak Emtialarda Brezilya ve Hava Koşulları Etkisi
Intercontinental Exchange (ICE) çatısı altında işlem gören yumuşak emtialarda da belirgin bir değer kaybı yaşandı:
- Kahve: Brezilya’daki yağışların rekolte gelişimini desteklemesi ve sertifikalı Arabica stoklarındaki toparlanma arz endişelerini hafifleterek fiyatları %6,6 aşağı çekti.
- Şeker: Brezilya realindeki değer kaybının üreticileri dolar bazlı satışa yönlendirmesiyle şeker fiyatları %4,3 geriledi. Ancak ülkede yağışların hasat temposunu düşürmesi kayıpların daha da derinleşmesini frenledi.
- Pamuk: ABD’nin ana üretim kuşağındaki sıcak ve kuru havanın hasadı kolaylaştırmasıyla birlikte pamuk vadeli kontratları %2,9 değer kaybetti.
- Kakao: Ton başına fiyatlar haftayı %2,5 azalışla kapattı.