Tarihi Zirve Sonrası Altında Yeni Hedef 5 Bin 300 Dolar
Yıl başında ulaştığı 5 bin 600 dolarlık rekor seviyenin ardından kâr satışları ve düzeltme hareketleriyle ivme kaybeden altın piyasası, yeni denge arayışını sürdürüyor.

Yüksek tahvil getirileri ile kripto para ve hisse senedi gibi alternatif varlıklara kayan yatırımcı talebi altın üzerindeki baskıyı artırırken; merkez bankalarının güçlü alımları ve yıl sonu yaklaşırken artması beklenen fiziki talep piyasaya destek sağlıyor.
Ekonomist Candaş Atalay, altın fiyatlarındaki son durumu, küresel riskleri ve önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini değerlendirdi.
"Uzun Vadeli Görünüm Bozulmadı, Sermaye Rekabeti Var"
Altındaki duraklamanın temel bir bozulmadan kaynaklanmadığına dikkat çeken Ekonomist Candaş Atalay, durumu yatırım sermayesi arasındaki rekabetin kızışmasıyla açıkladı. Yatırımcıların hisse senetleri, kripto varlıklar ve enerji sektöründeki fırsatlara yöneldiğini belirten Atalay, yüksek tahvil getirilerinin faiz getirisi sunmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini yükselttiğini ifade etti.
4 Bin Dolar Seviyesinde "Doğal Taban" Oluştu
Fiyatlardaki geri çekilmelerde kurumsal alımların devreye girdiğini vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:
"Altın fiyatları ons başına 4 bin dolar seviyesine her yaklaştığında kurumsal yatırımcıların piyasaya düzenli olarak geri döndüğünü gözlemliyoruz. Burada bir nevi doğal bir taban oluştu ve merkez bankaları da bu tabanın sağlamlaşmasında kritik bir rol oynadı. Ancak Orta Doğu'daki gerilimler ve yüksek enerji fiyatlarının enflasyon ile ABD dolarını desteklemesi, altın için karmaşık bir tablo yaratıyor."
Ara Seçimler ve Jeopolitik Riskler En Büyük Tehdit
Önümüzdeki döneme dair en kritik risk başlıklarından birinin ABD'deki ara seçimler sonrası gelişmeler olabileceğini söyleyen Atalay; çatışmaların yeniden şiddetlenmesi durumunda enerji kaynaklı enflasyonun uzayacağını ve sıkı para politikası beklentilerinin yüksek kalacağını vurguladı. Bu senaryonun altın yatırımcısı için yıpratıcı bir süreci uzatabileceği uyarısında bulundu.
Mevsimsel Talep Rüzgarı ve 2027 Yılı Beklentisi
Olumsuz şartlara rağmen yılın son çeyreğinde fiziki talebin devreye gireceğini belirten Atalay, Kasım-Aralık-Ocak döneminde Çin ve Hindistan gibi dev pazarlardan gelecek mevsimsel alımların fiyatları destekleyeceğini öngördü.
Yıl sonu ve gelecek yıl hedeflerine de değinen Ekonomist Candaş Atalay, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu yıl ons altının 4 bin 600 doların üzerinde kapanış gerçekleştirmesi ciddi bir başarı hikâyesi olacaktır. Eğer altın 2026 yılı boyunca 4 bin 600 doların üzerinde tutunmayı başarırsa, 2027’nin ilk çeyreğinde 5 bin 300 dolar hedefinin güçlü bir olasılıktan öte somut bir beklentiye dönüştüğünü görebiliriz."