Mardin yoncası fidanları Türkiye meralarına dağıtılıyor
Mardin’de üretilen 4 milyon tuz çalısı fidanı, meraları yeşillendirmek için Türkiye genelinde ücretsiz dağıtılıyor. Yüzde 17 protein oranıyla kuraklığa dayanıklı bitki, hayvancılığa katkı sağlayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığının onayıyla Mardin Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Meralarımıza Yeniden Hayat Projesi kapsamında kurulan Tuz Çalısı Üretim Tesisi, bu yıl 4 milyon tuz çalısı fidanını Türkiye’nin dört bir yanındaki meralara ulaştırmaya hazırlanıyor.
Tohumlar Mardin’de hayat buluyor
Geçen yıl faaliyete geçen 127 dekarlık üretim sahasında çalışmalar aralıksız sürüyor. Konya, Karaman ve Eskişehir’den getirilen tuz çalısı tohumları tesiste çoğaltılarak fidan haline getiriliyor.
Ücretsiz sevkiyat 24 kente ulaştı
Üretilen fidanlar talep eden illere tamamen ücretsiz olarak gönderiliyor. Projenin ilk yılında yetiştirilen 2 milyon tuz çalısı, depremlerden etkilenen 11 il başta olmak üzere 24 kente, üniversitelere ve araştırma enstitülerine dağıtıldı.
Hedef bu yıl 4 milyon fidan
Bu yıl hedef büyütülerek 4 milyon fidanın sevkiyatı için hazırlıklar tamamlanma aşamasına getirildi.
Yüzde 17 ham protein değeri
İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, bölgede Mardin yoncası olarak da adlandırılan tuz çalısının hayvancılık açısından kritik önemde olduğunu belirtti. Gümüş, bitkinin yonca ile eş değer protein değerine sahip olduğunu ve yüzde 17’ye ulaşan yüksek sindirilebilir ham protein oranı taşıdığını kaydetti.
Kuraklığa ve olumsuz koşullara dayanıklı
Tuz çalısı yıl boyunca yeşil kalıyor, kuraklık ve yüksek tuzluluk oranına karşı direnç gösteriyor. Sağlam kök yapısıyla Türkiye’nin 81 ilinde uyum sağlayabiliyor.
Avrupa’da tanesi 11 euro
Gümüş, Avrupa Birliği ülkelerinde tuz çalısının tanesinin 11 euro gibi yüksek bir fiyattan alıcı bulduğunu, Türkiye’de ise fidanların ücretsiz dağıtıldığını vurguladı.