Son günlerde kamuoyunu meşgul eden ve altın piyasasında paniğe yol açan spekülatif haberlere ilişkin Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, AA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. Sönmez, vatandaşın elindeki altına el konulacağı ya da nakit satışın tamamen durdurulduğu yönündeki paylaşımların gerçeği yansıtmadığını vurguladı.
"Nakit Yasağı Değil, Mevcut Limit Uygulanıyor"
Sönmez, 30 bin liranın üzerindeki işlemlerin banka üzerinden yapılmasının yeni bir durum olmadığını, Vergi Usul Kanunu kapsamında tüm sektörleri kapsayan bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.
Güncel Limit: Mevcut piyasa fiyatları ile yaklaşık 5 grama kadar olan altın alışverişleri nakit yapılabiliyor.
İstisna: Kuyumculuk sektöründe ödeme kaydedici cihaz limiti, diğer sektörlerdeki 12 bin lira yerine, esnafa kolaylık sağlamak amacıyla 36 bin lira olarak uygulanıyor.
Amaç: Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergi güvenliğini sağlamak.
KMTS Nedir? Kimleri Kapsıyor?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS), sanılanın aksine vatandaşın ziynet eşyasını hedef almıyor. Sistemin temel amacı sahteciliği önlemek ve standardizasyonu sağlamak.
"Vatandaşın bileziğiyle, gerdanlığıyla işimiz yok." diyen Sönmez, 10 gramın üzerindeki ürünlerde seri numarasının hem ambalaja hem de madenin üzerine lazerle işleneceğini, bunun tüketiciyi koruyan bir güvenlik kalkanı olduğunu belirtti.
"Reyting Kaygısı Kaosa Yol Açıyor"
Sosyal medya içerik üreticilerinin reyting uğruna yanlış bilgi yayarak piyasada kaos oluşturmaya çalıştığını belirten Sönmez, bu tür asılsız iddiaları her gün müşterilere açıklamaktan yorulduklarını ifade etti. Sönmez, yetkisi olmadığı halde manipülatif açıklama yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiğini vurguladı.
Sektörün Talebi
Açıklamalarının sonunda sektörün sorunlarına da değinen Sönmez, Kuyum Ticareti Yetki Belgesi harçlarının mevcut seviyesinin esnaf için yüksek olduğunu belirtti. Kayıtlı ekonomiye geçişi desteklediklerini ancak mağduriyet oluşmaması için bu harçların daha makul bir seviyeye çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.