İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin eylül ayı toplantılarında alınan ulaşıma zam kararı, bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Toplu ulaşım, minibüs, taksi ve okul servis ücretlerine yüzde 30 oranında artış yapıldı. Karar, CHP grubunun oylarıyla kabul edilirken AK Parti grubu karara karşı “hayır” oyu kullandı.
İstanbul'da Toplu Taşıma Ücretleri
Zam sonrası İstanbulkart tam elektronik bilet ücreti 35 lira oldu. Düzenli kullanıcıların tercih ettiği Mavi Kart aylık abonman ücreti ise 2 bin 748 liraya yükseltildi.
Deniz yolunu kullanan vatandaşlar da yeni tarifelerle karşılaştı.
Üsküdar–Eminönü seferi: 44,33 lira
Kadıköy–Eminönü ve Kadıköy–Beşiktaş seferleri: 49,40 lira
Bostancı–Adalar seferi: 130,22 lira
Minibüslerde de mesafe bazlı ücretlere yüzde 30 civarında zam yapıldı.
0-4 km: 32,50 lira (önce 25 TL)
4-7 km: 34 lira (önce 26 TL)
7-11 km: 35 lira (önce 27 TL)
11-15 km: 36 lira (önce 28 TL)
15-20 km: 39 lira (önce 30 TL)
Öğrenci ücreti: 21 lira (önce 16 TL)
Yeni tarifelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte sabah saatlerinde metro, metrobüs ve otobüslerde yoğunluk yaşandı. İşe ve okula gitmek isteyen vatandaşlar, aktarma noktalarında kalabalık oluşturdu. Yolcular, İstanbulkart turnikelerini kullanarak ya da gişelerden bilet alarak ulaşım hizmetlerinden yararlandı.
Taksi Ücretlerine de Artış
İBB Tarife Komisyonu ve Ulaşım-Trafik Komisyonu tarafından hazırlanan düzenleme doğrultusunda taksi ücretlerine de zam geldi.
Açılış ücreti: 42 TL’den 54,50 TL’ye
Kilometre başı ücret: 28 TL’den 36,30 TL’ye
Saatlik bekleme ücreti: 350 TL’den 453,71 TL’ye
Kısa mesafe ücreti: 135 TL’den 175 TL’ye yükseltildi.