İran Meclisi'nden Hürmüz Boğazı'nda Geçiş Ücreti Uygulaması
İran Meclisi, Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilerden güvenlik, yakıt ve diğer hizmetler karşılığında ücret alınmasını öngören maddeyi kabul etti. Ücretler İran riyali veya Tahran'ın belirleyeceği dövizle tahsil edilecek; tasarıda kıyı ülkelerinin haklarına ve uluslararası hukuka vurgu yapıldı.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilere sunulan hizmetler karşılığında ücret alınmasını öngören maddeyi kabul etti.
Komisyonda 3'üncü madde onaylandı
Komisyon Sözcüsü Hasan Kaşkavi, dün yapılan toplantıda 'Hürmüz Boğazı'nın Güvenliğinin ve Kalkınmasının Sağlanmasına Yönelik Stratejik Eylem Planı' tasarısının görüşülmesine devam edildiğini açıkladı. Kaşkavi, önceki toplantıda ertelenen 3'üncü maddenin kabul edildiğini ve bu maddeyle denizcilik, çevre, özel durumlarda yakıt ikmali, sigorta, güvenlik ile Hürmüz Boğazı'nda sağlanan diğer hizmetler için ücret alınacağını belirtti.
Ücretler İran riyali veya belirlenen dövizle tahsil edilecek
Kaşkavi, ücretlerin Hürmüz Boğazı'ndan geçmesine izin verilen ülkelerin gemilerinden İran riyali veya Tahran'ın belirleyeceği başka bir para birimiyle tahsil edileceğini kaydetti. Tasarıda Hürmüz Boğazı'na kıyısı bulunan ülkelerin haklarına dikkat edildiği, uluslararası hukuk ve kurallar çerçevesinde deniz ulaşımı özgürlüğünün tanınmasının yanı sıra kıyı ülkelerinin güvenlik ile egemenliklerine saygı gösterilmesi ve bu hakların ihlal edilmesinin önlenmesine vurgu yapıldığı ifade edildi.
Umman'ın sözleşme bildirisine atıf
Kaşkavi, Hürmüz Boğazı ile Basra Körfezi'nin kendine özgü kuralları ve koşulları bulunduğunu belirterek, Umman'ın 1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ni kabul ettikten hemen sonra siyasi bir bildiri yayımladığını ve sözleşme hükümlerinin ülkenin ulusal egemenliği ile ulusal güvenliğini ihlal etmemesi gerektiğini vurguladığını aktardı.