Fitch Solutions tarih verdi: Türkiye’de enflasyon yüzde 15’e düşecek

Fitch Solutions kuruluşu BMI Araştırma Ülke Riski Avrupa Başkanı Basu, Türkiye’de enflasyonun bir müddet yüzde 35-40 bandında kaldıktan sonra 2024’ün ortası gibi yüzde 15-20 bandına gerileyeceği tahmininde bulundu.

Fitch Solutions tarih verdi: Türkiye’de enflasyon yüzde 15’e düşecek

Fitch Solutions kuruluşu BMI Araştırma Ülke Riski Avrupa Başkanı Anwita Basu, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Basu, gelecek birkaç ay içinde Türkiye'de para politikasında sıkılaşmanın başlamasını beklediklerini ifade etti.

Bundan ardından Türkiye'de sıkı bir para politikası olacağına yönelik öngörülerinin genel beklentiyle de örtüştüğünü aktaran Basu, senenin ikinci yarısından itibaren enflasyonda gerilemenin hızlanacağını öngördüklerini kaydetti.

Basu, şu an yüzde 40 olan enflasyonun bir müddet yüzde 35-40 bandında kaldıktan sonra düşüşünü hızlandıracağını tahmin ettiklerini söyleyerek, "Enflasyonun 2024'ün ortası gibi yüzde 15-20 bandına gerileyeceğini öngörüyoruz. Bunun temel sebeplerinden birisi, bu senenin ikinci yarısında Türk lirasında bir miktar değer kaybı meydana gelecek olması fakat bu değer kaybının yönetilebilir olacağını düşünüyoruz." dedi.

"GIDA ENFLASYONU TÜRKİYE DAHİL AVRUPA İÇİN ENDİŞE VERİYOR"

Enflasyonu etkileyen en mühim faktörlerden birinin gıda fiyatları olduğunu vurgulayan Basu, şunları kaydetti:

"Gıda enflasyonuna ilişkin öngörümüz genel olarak Avrupa için de geçerli. Çünkü kuraklık her yerde gıda fiyatlarını etkiliyor ve endişe veriyor. Türkiye dahil Avrupa'da gıda enflasyonu yüksek seyrediyor. Bu sebeple gıda fiyatları, genel Tüketici Fiyat Endeksi sepetinde görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir rol oynuyor. Ortaya konulan enflasyonu hafifletici birçok politika faktörü de var. Genel olarak Türkiye'deki enflasyon verileriyle alakalı önümüzdeki dönemde gıda enflasyonu ve liraya ilişkin gelişmeler ana dinamikler olacak."

"GAZ FİYATLARI GELECEK 12 İLA 24 AY ARASINDA GERİLEMEYE DEVAM EDEBİLİR"

Anwita Basu, enerji fiyatlarının enflasyondaki etkisine ilişkin değerlendirmesinde ise Karadeniz gazı sebebiyle bir ay boyunca gazın ücretsiz olması ve 12 ay boyunca konutlara aylık 25 metreküp gaz sağlanmasının enflasyonda enerji bileşeninde düşürücü etkisi bulunduğunu belirtti.

Basu, "Uluslararası piyasalarda da petrol ve özellikle gaz fiyatlarının gelecek 12 ila 24 ay arasında gerilemeye devam edeceğini öngörüyoruz. Bu da Türkiye'deki enflasyon rakamlarına yansıyacaktır. Genel olarak enerji fiyatlarının enflasyondaki etkisi bundan ardından çok daha az olacak fakat yüksek seyreden gıda fiyatları, enerjinin enflasyon üstündeki etkisini baskılayan faktör olarak öne çıkabilir." ifadelerini kullandı.

Fitch Solutions tarih verdi: Türkiye’de enflasyon yüzde 15’e düşecek

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Henüz yorum eklenmemiş ilk ekleyen olmak istemez misin?