Emekli, Seyyanen Zam Bekliyor! İşte Anayasa Mahkemesi Sürecinde Son Durum
2026 yılı yaklaşırken emekli maaşlarına yönelik ek artış beklentileri yeniden gündemdeki yerini aldı. Özellikle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) yürütülen ve 6 Ağustos 2026 tarihinde kritik bir aşamaya gelen hukuki süreç, milyonlarca memur, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin gözünü yüksek yargıya çevirmesine neden oldu.

Emeklilerin seyyanen zam talebinin kökeni, 2023 yılında görevdeki memurlara yapılan 8 bin 77 TL’lik ilave ek ödemeye dayanıyor. Çalışan memurların maaşlarına yansıtılan bu tutarın memur emeklilerinin aylıklarına eklenmemesi üzerine başlatılan hukuki mücadele, Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı.
AYM'de devam eden süreçte son olarak Yargıtay 7. Ceza Dairesi Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz tarafından yapılan ikinci bireysel başvuru, aynı konuyu içeren 2026/7162 numaralı dosyayla birleştirildi. Benzer taleplerin tek dosya altında toplanması, davanın kapsamını genişletirken, uzmanlar bunun henüz nihai bir karar anlamına gelmediğini ve esas incelemenin beklendiğini vurguluyor.
SSK ve Bağ-Kur Emeklileri Kapsamda mı?
Emeklilerin en çok merak ettiği konuların başında ise bu olası artışın tüm kesimleri kapsayıp kapsamayacağı geliyor.
AYM'deki mevcut dava doğrudan memur emeklilerinin 2023'teki ek ödemeden yararlandırılmamasına ilişkin olduğu için, çıkacak karar öncelikle bu grubu ilgilendiriyor.
Söz konusu dava dosyasında SSK ve Bağ-Kur emeklileri yer almıyor. Bu nedenle, olası bir hak kazanımı durumunda bu grupların otomatik olarak aynı artıştan faydalanacağına dair kesinleşmiş bir hüküm bulunmuyor. Bu emekli kesimlerini kapsayacak bir seyyanen artış için ayrıca resmi bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor.
Nihai Karar Bekleniyor
Şu aşamada emeklilere yeni bir seyyanen zam uygulanacağını kesinleştiren yürürlüğe girmiş bir mevzuat ya da mahkeme kararı bulunmuyor. Yüksek mahkemenin esasa ilişkin nihai kararını açıklamasının ardından tablonun netleşmesi bekleniyor.
