Ege’nin ihracat artışı sürüyor
Ege Bölgesi’nin ihracatı ağustos ayında yüzde 6 artışla 1 milyar 605 milyon dolara ulaştı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) verilerine göre Ege Bölgesi’nin ihracatı Ağustos ayında yüzde 6 artışla 1 milyar 605 milyon dolara yükseldi.
Ocak-Ağustos ve son bir yıllık dönem
EİB’nin 2026 yılının ocak-ağustos dönemindeki ihracatı yüzde 5 artışla 12 milyar 784 milyon dolar olurken, son bir yıllık ihracatı yüzde 4 artışla 19 milyar 129 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Sektörel ihracat rakamları
Sanayi ihracatı ağustosta yüzde 1 artışla 824 milyon dolar, tarım ihracatı yüzde 6 artışla 632 milyon dolar, madencilik ihracatı ise yüzde 38 artışla 148 milyon dolar oldu.
Birliklerin performansı
Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 206 milyon dolarla zirvedeki yerini korudu. Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 38 artışla sırasıyla 148 milyon ve 121 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği yüzde 11 artışla 175 milyon dolar, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği yüzde 13 artışla 112 milyon dolar, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 3 artışla 104 milyon dolar ihracat yaptı.
185 ülkeye satış
Ağustos ayında 185 ülke ve gümrüklü bölgeye ihracat yapıldığını, 87 ülkede artış sağlandığını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Muhammet Öztürk, Almanya, ABD ve İspanya’nın en büyük pazarlar olmaya devam ettiğini, Avrupa Birliği’ne ihracatın yüzde 6 artışla 764 milyon dolara ulaştığını ve AB’nin toplam ihracattaki payının yüzde 53’e çıktığını açıkladı. Öztürk, son bir yıllık dönemde ilk kez 19 milyar dolar barajının aşıldığını belirterek çift haneli büyüme hedeflediklerini ve ihracatçının uygun maliyetli finansmana erişiminin kritik önem taşıdığını vurguladı.