Zelenski Türkiye'de Barış Mesajı Verdi: "Ateşkes İçin Hazırım, Putin Nerede?"

Zelenski Türkiye'de Barış Mesajı Verdi: "Ateşkes İçin Hazırım, Putin Nerede?"

- savaşıyla ilgili diplomatik temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Devlet Başkanı , 'ya barış mesajı verdi.

15.05.2025 17:29

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna-Rusya savaşıyla ilgili diplomatik temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye geldi. Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Zelenski, görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda hem müzakere sürecine dair beklentilerini hem de Rusya’ya yönelik eleştirilerini dile getirdi.

İlk Adım Putin'den Gelmişti

Zelenski, müzakerelere dair ilk adımın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldiğini belirtti. Ancak Rus heyetinin düşük profilli temsilcilerle toplantıya katılacağını hatırlatan Zelenski bu durumun, Rusya’nın aslında barışa niyetli olmadığını gösterdiğini savundu. 

Zelenski, Rusya’nın düşük seviyede temsil edilmesine karşılık, kendi heyetlerinin de müzakere konusunda karar alma yetkisine sahip olmayacağını söyledi. Ancak Ukrayna lideri, barış için en küçük fırsatları bile değerlendirme kararlılığında olduklarını vurguladı. “Yapıcı olacağız, fakat bu seviyede ciddi bir anlaşma çıkmaz. Eğer liderler düzeyinde bir ateşkes konuşulacaksa, ben buradayım ve hazırım” diyerek müzakerelerin daha üst düzeyde yapılması gerektiğine işaret etti.

Koşulsuz Ateşkes Talebi

Ukrayna’nın net bir talebi olduğunu belirten Zelenski, 'tam ve koşulsuz ateşkes' hedefi doğrultusunda liderlerin doğrudan görüşmeler yapması gerektiğini savundu. Zelenski, “Ben geldim, hazır olduğumu gösterdim. Putin neden burada değil?” diyerek, Rus liderin müzakere masasından uzak durmasını eleştirdi.

Zelenski, Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arabuluculuk rolünü önemsediklerini belirtti ve düşük profilli katılıma rağmen iki ülkenin heyetlerini İstanbul’a göndermelerinin arkasında Erdoğan ve ABD eski Başkanı Donald Trump’a duyulan saygının yattığını söyledi.

Sıradaki Haber Yükleniyor