Trump'tan Hürmüz Boğazı Açıklaması: "Tam Kontrol Bizde"
ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı üzerinde ABD'nin "tam kontrole" sahip olduğunu iddia etti.

Washington yönetiminin su yolunu ellerinde tutabileceğini öne süren Trump, uygulanan deniz ablukasını "çelikten bir duvar" olarak nitelendirdi.
Tahran'dan "Tazminat" Şartı
ABD ve İsrail'in şubat ayında başlattığı saldırılardan bu yana İran, askeri müdahale tehdidiyle Hürmüz Boğazı'nı fiilen kapalı tutmaya devam ediyor.
İran yönetimi, boğazın yeniden açılmasına yönelik olası adımların değerlendirilebilmesi için öncelikle ABD'nin tazminat ödemesi gerektiğini vurguluyor. Bölgeden gelen bilgilere göre, İran ve Umman su yolunu kendi yönetimleri altında tekrar ulaşıma açacak bir mekanizmayı görüşürken, ABD ile savaşı sonlandırmayı amaçlayan müzakereler ise şimdilik durma noktasına gelmiş durumda.
"İran Artık Orta Doğu'nun Zorbası Değil"
Sosyal medya paylaşımında İran'ın ablukaya karşı koyamayacağını savunan Donald Trump, şu ifadeleri kullandı:
"Deniz ablukamız herkes tarafından 'ÇELİK DUVAR' olarak adlandırılıyor ve İran'ın buna karşı yapabileceği hiçbir şey yok. İran sadece konuşuyor, icraat yok. Artık Orta Doğu'nun zorbası değil. Allah'a şükürler olsun!"
İran: "Boğaz Kapalı Kalmaya Devam Ediyor"
Trump'ın iddialarına karşılık, İran Basra Körfezi Boğaz Yetki Kurumu'ndan net bir açıklama geldi. Kurum, Hürmüz Boğazı'nın kapalı kalmaya devam ettiğini duyurdu.
Yapılan resmi açıklamada, ABD'li yetkililerin ablukanın kaldırıldığına yönelik söylemlerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, İran'ın şartları kabul edilene kadar stratejik su yolunun açılmayacağı yinelendi.