ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve Hamas arasında aylardır süren çatışmalara son verebilecek yeni bir ateşkes planını duyurdu.
Trump, ABD merkezli sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail’in “Gazze’den ilk çekilme hattının gerisine” çekilmeyi kabul ettiğini bildirdi. Buna göre, Hamas’ın anlaşmayı onaylaması durumunda, ateşkes “derhal” yürürlüğe girecek.
Trump paylaşımında, “Müzakerelerin ardından İsrail, Hamas’a sunduğumuz ilk geri çekilme hattını kabul etti. Hamas onay verdiği anda ateşkes derhal başlayacak. Rehine ve mahkûm takası süreci de bu aşamayla birlikte devreye girecek” ifadelerini kullandı.
Ateşkesin İlk Aşaması: Çekilme ve Esir Takası
Trump’ın açıklamalarına göre planın ilk adımı, İsrail ordusunun Gazze’de belirlenen ilk hat gerisine çekilmesi olacak. Bu süreçte, iki taraf arasında uzun süredir gündemde olan rehine ve tutuklu takası gerçekleştirilecek. ABD Başkanı, bu adımın “bir sonraki geri çekilme aşamasına zemin hazırlayacağını” belirterek, planın aşamalı bir ilerleme içerdiğine dikkat çekti.
Trump ayrıca, Gazze’de yaşanan insani krizi “3 bin yıllık bir felaket” olarak nitelendirerek, bu gelişmelerin “felaketin sonuna yaklaşmak” anlamına geldiğini ifade etti.
Hamas’tan İlk Tepki: Kısmi Kabul, Yeni Müzakere Çağrısı
Hamas, Trump’ın açıkladığı planın bazı maddelerini olumlu karşıladığını, özellikle esir değişimi maddesini “kabul ettiklerini” duyurdu. Ancak örgüt, diğer bazı unsurların hâlâ müzakere edilmesi gerektiğini bildirdi. Bu açıklama, taraflar arasında diplomatik temasların yeniden hızlanabileceği yönünde umut yarattı.
Hamas’ın bu kısmi kabulü, ateşkes sürecinin hemen başlaması için yeterli görülmese de, diplomatik kaynaklar tarafların “önceki haftalara göre daha yakın” bir noktada olduklarını belirtiyor.
Trump: “Kalıcı Barış İçin Fırsat Doğdu”
Trump, Hamas’ın açıklamasının ardından yaptığı ikinci paylaşımda, örgütün “kalıcı bir barışa hazır olduğuna inandığını” söyledi. ABD Başkanı, “İsrail, Gazze’ye yönelik bombardımanı durdurmalı ki esirleri hızlı ve güvenli bir şekilde çıkarabilelim” ifadesini kullandı.
Washington yönetiminin bu süreçte hem İsrail hem de bölgedeki Arap ülkeleriyle yakın temas halinde olduğu bildiriliyor. Uzmanlara göre, planın ilk aşamasının başarıyla uygulanması, taraflar arasında uzun süredir tıkanan diplomatik sürecin yeniden canlanmasını sağlayabilir.