Aralık 2024’teki iktidar değişiminin ardından "ulusal güvenlik" ekseninde politikalarını sertleştiren yeni Şam yönetimi, bu operasyonu "suikast planlarına vurulmuş önleyici bir darbe" olarak niteledi.
5 İlde Eş Zamanlı Baskın
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; Şam kırsalı, Halep, Humus, Tartus ve Lazkiye illerinde özel harekat birimleri ve Genel İstihbarat Teşkilatı tarafından koordineli baskınlar gerçekleştirildi.
Operasyonun detayları şu şekilde paylaşıldı:
Hücre üyelerinin Lübnan’da yoğun askeri ve sabotaj eğitimi aldıktan sonra Suriye topraklarına yasa dışı yollarla sızdığı tespit edildi.
Hücrenin, yeni Suriye yönetimindeki üst düzey isimlere yönelik suikast hazırlığında olduğu ve "sabotaj ajandası" yürüttüğü iddia edildi.
Operasyonlarda çok sayıda otomatik tüfek, el bombası, RPG roketatarlar ve patlatılmaya hazır hale getirilmiş düzenekler ele geçirildi.
Yetkililer, operasyonun planlayıcısı olduğu iddia edilen kişiyle birlikte toplam 11 şüphelinin fotoğraflarını kamuoyuyla paylaştı.
Hizbullah’tan Yalanlama
İran destekli Hizbullah ise Şam’dan gelen bu iddiaları jet hızıyla reddetti. Örgüt tarafından yapılan resmi açıklamada, Suriye içerisinde herhangi bir askeri varlıklarının bulunmadığı yinelenerek şu ifadelere yer verildi:
"Suriye makamlarının bu asılsız iddiaları tekrar etmesi, iki ülke halkı arasında fitne ve gerginlik yaratmayı amaçlayan çevrelerin bir çabasıdır."