ABD'nin gündeminde, savunma ve istihbarata ilişkin sızdırılan gizli belgeler var. Yayınlanan son bilgilerin merkezinde ise BM Genel Sekreteri Guterres yer alıyor.
Dosyalar, Washington'un Antonio Guterres'i yakından izlediğini gösteriyor.
Birkaç belge, Guterres ve yardımcısının dahil olduğu özel görüşmeleri anlatıyor.
Yayınlanan bilgiler, BM Başkanı'nın Ukrayna'daki savaş ve bazı Afrikalı liderler hakkında samimi gözlemlerini içeriyor ve Guterres'in Rusya'ya karşı yumuşak davrandığı ileri sürülüyor.
İçeriklerde "Guterres, yaptırım uygulanan Rus varlıkları yahut bireyleri içerse bile, Rusya'nın ihracat yeteneğini artırma çabalarını vurguluyor" ifadesi yer alıyor.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN İDDİALARA TEPKİ
BM yetkilileri, 'dünyanın en iyi diplomatının' Moskova'ya karşı yumuşak davrandığı iddiasına sinirlendi.
TRT Haber'de yer verilen bilgiye göre sızan belgeler hakkında yorum yapmayacağını belirten üst düzey bir yetkili, BM'nin "savaşın dünyanın en yoksulları üstündeki etkisini hafifletme ihtiyacıyla hareket ettiğini" belirtti.
"Bu, gıda fiyatını düşürmek için elimizden geleni yapmak ve gübreye en çok ihtiyacı olan ülkeler için erişilebilir olmasını temin etmek manasına geliyor" diyerek ekledi.
ABD'DE SIZAN BELGELER
ABD, güvenliğe ilişkin bazı gizli belgelerin sızdırılmasını konuşuyor. Discord, Telegram ve Twitter'da dolaşan belgeleri kimin sızdırdığı bilinmiyor.
Savunma Bakanlığı "çok ciddi güvenlik riski" dediği belgelerin gerçekliğini araştırıyor, Adalet Bakanlığı adli soruşturma yürütüyor.
ABD basınının, içeriğini paylaştığı belgelerde çarpıcı bilgiler yer alıyor.
23 Mart tarihli belgelerde Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA'in İsrail istihbarat servisi Mossad dahil, bazı ülkelerde dinleme yaptığı dikkati çeken detaylardan.
Mısır lideri Abdülfettah El-Sisi'nin Rusya'ya roket göndermeyi planladığı, Ukrayna ordusunun kabiliyetleri ve zayıflıkları ile ABD'nin Rusya'da nüfuz ettiği kurumlar da paylaşılıyor.
Çoğunun gerçek olduğu tahmin edilen belgelere dair Kongre de bilgilendirildi.
Belge sızıntısının devam etmesi vaziyetinde, konunun Wikileaks ve Snowden krizi gibi uzun zaman gündemde kalması bekleniyor.
Henüz yorum eklenmemiş ilk ekleyen olmak istemez misin?