İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in açıklamasına göre, İsrail’in Gazze'yi işgal etmek için başlattığı “Gideon’un Savaş Arabaları” Harekatı’nın ikinci aşaması resmen başlandı. Zamir, bu aşamanın amacının rehinelerin kurtarılması olduğunu vurgulamış ve bunun hem ahlaki hem de milli bir görev olduğunu belirtti.
Gazze'yi İşgal Planının Detayları
İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos’ta Gazze kentinin kuzeyinin işgaline yönelik planı onayladı.
Planın birinci aşamasında, yaklaşık 1 milyon Filistinlinin güneye kaydırılması, kentin kuşatılması ve yoğun saldırılarla işgal edilmesi hedeflendi.
İkinci aşama, özellikle Gazze kent merkezindeki mülteci kamplarının işgali üzerine yoğunlaşacak. Bu alanlar savaş nedeniyle büyük zarar görmüş durumda.
Tarihsel bağlamda, İsrail 1967-2005 yılları arasında Gazze Şeridi’ni işgal etmiş ve şu an bölge 18 yıldır yoğun bir abluka altında.
Gazze’de şu anda yaklaşık 2,3 milyon Filistinli yaşıyor.