İsrail ordusu, 10 Ekim’de yürürlüğe giren ateşkese karşın Gazze Şeridi’nin güney bölgelerine yönelik saldırılarını sürdürüyor.
Bölgedeki görgü tanıkları, özellikle Refah ve Han Yunus çevresinde artan askeri hareketliliğin ateşkesin kırılganlığını daha da görünür kıldığını aktarıyor.
Refah’ın Doğu Kesimleri Topçu Ateşi Altında
Yerel kaynaklara göre İsrail topçu birlikleri, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinin doğu mahallelerini yoğun şekilde bombardımana tuttu. Saldırı bölgelerinden yükselen dumanlar, hem bölge sakinleri hem de bölgedeki insani yardım ekipleri için endişe kaynağı oldu. Topçu atışlarının aralıksız sürmesi, ateşkesin sahada uygulanabilirliğini tekrar tartışmaya açıyor.
Han Yunus’ta Helikopterden Yoğun Ateş
Gazze’nin güneyindeki bir diğer büyük yerleşim olan Han Yunus’ta da benzer bir tablo yaşandı. Görgü tanıkları, İsrail ordusuna ait bir helikopterin kentin doğu tarafına yoğun ateş açtığını belirtti. Helikopter saldırılarının hedefi tam olarak bilinmezken, bölgede yaşayan siviller gece boyunca güvenli bir yer bulmakta zorlandıklarını ifade ediyor.
Ateşkesin İlk 50 Gününde 591 İhlal
Gazze’deki Filistin hükümeti, dün yaptığı açıklamada ateşkesin yürürlüğe girdiği 10 Ekim’den bu yana İsrail’in anlaşmayı toplam 591 kez ihlal ettiğini bildirmişti. Açıklamaya göre bu ihlaller sonucunda 357 Filistinli yaşamını yitirirken, 903 kişi de yaralandı. Bu veriler, ateşkesin kağıt üzerinde varlığını sürdürmesine rağmen sahada etkin bir şekilde uygulanmadığını gösteriyor.