İsrail Basını: "Türkiye’nin Doğu Akdeniz Hamleleri Tel Aviv’i Endişelendiriyor"
İsrail basını, Türkiye’nin Libya ve Doğu Akdeniz’deki hamlelerinin Tel Aviv’in enerji ve bölgesel güvenlik hesaplarını zorlaştırdığını yazdı.

İsrail basınında yer alan bir değerlendirmede, Türkiye’nin Libya ile 2019’da imzaladığı deniz yetki alanları mutabakatı ile Doğu Akdeniz ve Libya’daki askeri-diplomatik faaliyetlerinin İsrail’in bölgesel stratejileri açısından önemli sonuçlar doğurduğu öne sürüldü. Jerusalem Post’un haberine göre İsrail güvenlik bürokrasisi, Ankara’nın bölgedeki politikalarını Tel Aviv’in hareket alanını sınırlandıran adımlar olarak değerlendiriyor.
Doğu Akdeniz’de değişen dengeler
Haberde, Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmanın Girit ve Rodos gibi Yunan adalarını da kapsayan deniz alanları konusunda yeni bir tablo oluşturduğu savunuldu. Anlaşmayla Türkiye kıyıları ile Libya arasında uzanan bir deniz koridorunun ortaya çıktığı belirtilirken, Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölgedeki faaliyetlerinin de bu tabloyu güçlendirdiği iddia edildi.
Deniz yetki alanı, bir ülkenin denizlerde ekonomik faaliyet yürütme ve doğal kaynaklardan yararlanma haklarını belirleyen sınırları ifade ediyor. Bu nedenle Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları, enerji arama faaliyetlerinin yanı sıra bölgesel ulaşım ve güvenlik politikaları açısından da önem taşıyor.
Libya’daki Türk varlığına dikkat çekildi
Jerusalem Post’un değerlendirmesinde, Türkiye’nin Libya’ya yönelik askeri desteğinin Ankara’ya ülkedeki limanlar ve hava sahasıyla bağlantılı çeşitli imkanlar sağladığı ileri sürüldü. Haberde ayrıca Türkiye’nin Libya açıklarında enerji kaynakları arama faaliyetleri yürütme imkanına dikkat çekilerek, bu durumun Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki askeri ve ekonomik varlığını genişlettiği savunuldu.
İsrail basını, Türkiye’nin Libya’daki varlığının bölgedeki askeri altyapı ve deniz faaliyetleri bakımından Ankara’ya daha geniş bir hareket alanı sunduğunu iddia etti. Haberde, bunun yalnızca askeri faaliyetlerle sınırlı kalmayıp sivil deniz taşımacılığını da etkileyebilecek bir kapasite oluşturabileceği öne sürüldü.
Doğal gaz projeleri üzerindeki etkisi tartışılıyor
Haberde öne çıkan başlıklardan biri de Doğu Akdeniz doğal gazının Avrupa’ya taşınmasına yönelik planlar oldu. İsrail'den Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya uzanması planlanan doğal gaz boru hattının, bölgedeki deniz yetki alanları anlaşmazlıklarından etkilenebileceği belirtildi.
İsrail basını, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hamlelerinin söz konusu enerji güzergâhını zorlaştırabileceğini ileri sürerken, Ankara’nın bölgedeki faaliyetlerinin Tel Aviv açısından stratejik bir sorun oluşturduğu değerlendirmesine yer verdi.
Deniz yoluyla ticaret İsrail için kritik
Haberde ayrıca İsrail’in dış ticaretinde deniz taşımacılığının yüksek payına dikkat çekildi. İsrail’in ithalatının yüzde 98’inin deniz yoluyla gerçekleştirildiği belirtilirken, Doğu Akdeniz’de ortaya çıkabilecek yeni güvenlik ve ulaşım dengelerinin Tel Aviv açısından neden yakından takip edildiği vurgulandı.
Jerusalem Post, İsrailli yetkililerin mevcut tabloyu “Türkiye, İsrail’i köşeye sıkıştırıyor” şeklinde değerlendirdiğini aktardı. Böylece Türkiye’nin Libya ve Doğu Akdeniz politikalarının, İsrail’in enerji, ticaret ve bölgesel güvenlik hesapları açısından giderek daha fazla önem kazandığı mesajı verildi.