İran: Trump ve Netanyahu İdam Edilmeli

İranlı Din Adamları: "Trump ve Netanyahu İdam Edilmeli"

Tahran'ın geçici Cuma İmamı Ayetullah Ahmed Hatemi, son hutbesinde Başkanı ve Başbakanı 'nun, dini hükümlere göre idamı hak ettiğini savundu.

04.07.2025 18:42

Tahran'ın geçici Cuma İmamı Ayetullah Ahmed Hatemi, son hutbesinde uluslararası kamuoyunu sarsacak açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, dini hükümlere göre idamı hak ettiğini savunan Hatemi, her iki liderin de “yeryüzünde bozgunculuk yapmak” ve “toplu insan öldürmek” gibi ağır suçlar işlediğini iddia etti.

Ayetullah Hatemi, Trump’ın İran’a ve ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney'e yönelik tehditlerini, "ABD Başkanı'nın en büyük aptallığı" olarak nitelendirdi. İran halkının geçmişte de benzer baskılar karşısında boyun eğmediğini hatırlatan Hatemi, ülkenin teslim olmayacağını vurguladı.

"İdam Cezası Uygulanmalı"

Hatemi’nin açıklamalarında öne çıkan en dikkat çekici unsur, Trump ve Netanyahu’ya yönelik dini ceza çağrısı oldu. Şii İslam hukukuna göre “ifsad fi’l arz” yani “yeryüzünde fesat çıkarmak” suçu, idamla cezalandırılabilecek ağır bir suç olarak kabul ediliyor.

Hatemi de bu çerçevede her iki liderin bu suçu işlediğini iddia ederek, dini hükümlerin uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Hatemi'nin çıkışı, İran’daki diğer etkili din adamlarından da destek buldu. Ayetullah Mekarim Şirazi ve Ayetullah Nuri Hamedani gibi ülkenin en yüksek dini mercilerinden bazıları, ABD ve İsrail'in İran lideri Hamaney’e yönelik tehditlerinin "dine karşı savaş" anlamına geldiğini savundu.

Bu bağlamda Trump ve Netanyahu’nun öldürülmesinin “mübah” yani dinen meşru olduğunu belirten fetvalar yayımlandı.

Sıradaki Haber Yükleniyor