Hindistan'da Türkiye'ye Yönelik Boykot Çağrıları Artıyor

Hindistan'da Türkiye'ye Yönelik Boykot Çağrıları Artıyor

ile yaşanan çatışmaların ardından 'nin tutumuna tepki gösteren , Ankara'ya karşı ekonomik ve akademik boykotu genişletiyor.

16.05.2025 12:46

Hindistan Ticaretçileri Konfederasyonu (CAIT), 16 Mayıs Cuma günü başkent Yeni Delhi’de Türkiye ve Azerbaycan ile tüm ithalat ve ihracat faaliyetlerini durdurma konusunu görüşmek üzere ulusal düzeyde bir konferans düzenliyor. Bu adım, Hindistan’daki Türkiye karşıtı söylemlerin resmiyete dökülme ihtimalini güçlendiriyor.

Türk Firmalarına Yasaklar Geliyor

CAIT’in çağrısının hemen ardından Hindistan hükümeti, Türk havacılık firması Çelebi’nin ülkedeki havaalanlarında faaliyet göstermesini yasakladı. Bu kararın arkasında, ulusal güvenlik endişeleri olduğu belirtildi. Çelebi, Hindistan’da birçok uluslararası havaalanında yer hizmetleri sunuyordu.

Türkiye ile akademik ilişkiler de boykot dalgasından nasibini aldı. Hindistan’ın önde gelen üniversitelerinden Jawaharlal Nehru Üniversitesi, Jamia Millia Islamia ve Maulana Azad Ulusal Urdu Üniversitesi, Türk üniversiteleriyle sürdürdükleri işbirliklerini geçici olarak dondurduklarını açıkladı.

Hindistan’daki sosyal medya kullanıcıları, Türkiye’ye ait ya da Türk ürünlerini satan şirketlerin listelerini paylaşarak boykot çağrılarını yaygınlaştırıyor. Sektör sektör ayrıntılı şekilde hazırlanan bu listeler, market zincirlerinden elektronik eşya üreticilerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

Haber ajansları, boykot çağrılarının bazı ticari etkilerini de raporlamaya başladı. Özellikle meyve ithalatında Türkiye’den elma alımının durdurulduğu belirtiliyor. Hintli bazı satıcılar, raflarındaki Türk ürünlerini kaldırdıklarını ve alternatif kaynaklara yöneldiklerini ifade etti.

Sıradaki Haber Yükleniyor