Güney Kore'de su kanalına giren köpek balığı kentin fahri elçisi seçildi
Güney Kore'nin Busan kentindeki su kanalına giren ve açık denize dönmeyen boğa köpek balığı, bölge esnafının satışlarını canlandırırken kentin fahri tanıtım elçisi seçildi.

Güney Kore'nin Busan kentinde su kanalına giren boğa köpek balığı, oyların yüzde 91'ini alarak kentin fahri tanıtım elçisi seçildi.
Boğa köpek balığı olduğu tahmin edilen 3,5 metrelik hayvan, bölgeye çok sayıda ziyaretçi çekerken yerel ekonomiyi de hareketlendirdi. Liman bölgesine atıfla hayranları tarafından "Bukhangi" adı verilen köpek balığını sahil güvenlik botları su püskürterek açık denize yönlendirmeye çalıştı.
Ancak çabalar sonuç vermedi ve hayvan su yolundan ayrılmadı. Bu durum kentteki esnafa yaradı; marketlerde köpek balığı şeklindeki dondurmaların satışları yaklaşık yüzde 30 arttı. Popüler "Baby Shark" şarkısının yapımcısı The Pinkfong Company'nin hisseleri ise borsada kısa süreliğine yüzde 7'den fazla yükseldi.
Busan Belediye Başkanı Chun Jae-soo, köpek balığının normal şartlarda trilyonlarca won tutacak bir tanıtım sağladığını belirterek teşekkür etti. Kentte yapılan oylamada Bukhangi, Busan'ın fahri tanıtım elçisi seçildi.

Boğa köpek balıkları normalde tropikal ve subtropikal sularda yaşıyor. Pukyong Ulusal Üniversitesi Küresel Balıkçılık Bölümünden Profesör Kim Jin-koo, köpek balıklarının Güney Kore sularına girmesinin "hiç yaygın olmadığını" belirtti ve deniz suyu sıcaklıklarının artmasının hayvanın kıyılara yaklaşmasına yol açtığını kaydetti.
Köpek balığının yarattığı ilgi çeşitli asılsız iddiaları da beraberinde getirdi. Hayvanın ortaya çıkışından birkaç gün sonra yetkililerin bölgede ikinci bir balığın görüldüğünü bildirmesi üzerine bazı sosyal medya kullanıcıları bunun Bukhangi'nin yavrusu olduğunu öne sürdü ve yapay zeka ürünü sahte görseller paylaştı. Busan Belediyesi Park Politikaları Biriminden bir yetkili, Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada Bukhangi haricinde başka bir köpek balığı görülmediğini açıkladı. Yetkili, hayvanı açık denize yönlendirmek için cuma günü yeniden girişimde bulunulacağını duyurdu.
Bukhangi, Güney Kore'de son dönemde kamuoyunun ilgisini toplayan hayvanlar arasına katıldı.