Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İsrail ile İran arasında artan gerilimin enerji piyasaları üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Özellikle petrol fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşandığını belirten Bayraktar, “Fiyatlar yükselmeye başladı, daha da artabilir. Ancak şu anda arz tarafında ciddi bir sıkıntı görmüyoruz” sözleriyle bu durumun küresel arz açısından potansiyel riskler barındırabileceğine dikkat çekti.
Petrol Fiyatlarında Hızlı Tepki
Bayraktar, petrol fiyatlarının kısa sürede 60 dolar seviyesinden 76 dolara kadar yükseldiğini vurguladı. Bu artışın küresel piyasalardaki endişeyi yansıttığını belirten Bayraktar, söz konusu yükselişin enerji ithalatına dayalı ülkeler açısından makroekonomik etkiler yaratabileceğini ifade etti.
Türkiye’nin İran ile Enerji Ticareti
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 2019 yılından bu yana İran’dan petrol almadığını belirterek, mevcut petrol tedarikinin büyük oranda Basra Körfezi’nden, Hürmüz Boğazı üzerinden yapıldığını söyledi. Alparslan Bayraktar, bu kaynakların yaklaşık yüzde 20’lik bir kısmını ikame etmeleri gerektiğini dile getirdi.
Türkiye’nin enerji güvenliği açısından yerli kaynakların önemine de değinen Bayraktar, Gabar bölgesinden çıkarılan petrolün ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 8’ini karşıladığını açıkladı.