Yunanistan’ın OneTV kanalında yayınlanan bir programda, bölgedeki askeri hareketliliğe dair çarpıcı itiraflar geldi. Emekli Tümgeneral Kosantas, İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve ABD’den oluşan "3+1 formatının" artık sadece kağıt üzerinde olmadığını, Ankara’ya karşı fiili bir bloğa dönüştüğünü savundu.
Kosantas, kurulacak askeri yapının detaylarını şu sözlerle açıkladı:
"Bölgede artan Türk tehlikesine karşı yaklaşık 2.500 seçkin askerden oluşacak bir hızlı reaksiyon gücü kuruluyor. Bu güç, Ankara’nın hamlelerini frenleyecek ve önlerini kesecek."
Kritik Tarih 22 Aralık
Sürecin detaylandırılacağı zirve için gözler Aralık ayına çevrildi. İddiaya göre; İsrail Başbakanı Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Güney Kıbrıs lideri Hristodulidis, 22 Aralık’ta bir araya gelerek bu ortak gücün yol haritasını çizecek.
Görüşmenin en kritik başlıklarından birinin, ittifak ülkelerinin envanterindeki F-35 savaş uçaklarının olası bir çatışma durumunda ortak kullanımı olacağı belirtiliyor.
Türkiye’nin bu ittifaka karşılık vermesinin zor olacağını iddia eden Kosantas, bloğun arkasındaki asıl gücün Washington olduğunu vurguladı. "Her şey ABD’nin himayesinde olacak" diyen emekli general, açıkça bir meydan okumada bulunarak Türkiye'nin askeri gücünün bu yapı tarafından dengeleneceğini savundu.
Sunucudan Skandal Sözler: "Türkiye’yi İndirebileceğiz"
Programın sunucusu Zacharos da generalin açıklamalarına destek vererek İsrail ordusuna övgüler yağdırdı. İsrail ile kurulan ittifakın Yunanistan için büyük bir kazanç olduğunu söyleyen sunucu, "Onlar başka bir seviye. Bu ittifak sayesinde Türkiye’yi bulunduğu yerden indirebileceğiz" diyerek provokatif ifadeler kullandı.