Orta Doğu’da haftalardır süren yüksek gerilim, Pakistan’ın arabuluculuğunda sağlanan sürpriz bir uzlaşıyla yerini temkinli bir bekleyişe bıraktı. ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı "tamamen, derhal ve güvenli" bir şekilde açması şartıyla saldırıları durdurma kararının ardından, boğazdan ilk ticari geçiş gerçekleşti.
"Normalleşmenin İlk Adımı"
İran devlet televizyonunun son dakika bilgisiyle geçtiği haberde, geminin kimliği ve taşıdığı yüke dair detay verilmese de, geçişin sorunsuz tamamlandığı vurgulandı. Yerel kaynaklar, İran donanmasının boğazdaki askeri varlığını sürdürdüğünü ancak sivil gemi trafiğine müdahale etmediğini belirtiyor.
Hürmüz’ün yeniden trafiğe açılması, küresel petrol arzı üzerindeki baskıyı bir nebze hafifletirken, piyasalarda Brent petrol fiyatlarında hızlı bir düşüş gözlendi.