ABD ile İran Arasında Ateşkes Uzatıldı: Donald Trump'tan Sert Açıklamalar
Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında aralıklarla süren çatışmaların ardından taraflar, ateşkesin uzatılması konusunda mutabakata vardı. Kritik uzlaşmanın ardından kameraların karşısına geçen ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki güvenlik durumu ve Tahran yönetiminin iç dinamiklerine yönelik çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Ateşkes kararının ardından bölgesel hakimiyete dikkat çeken Trump, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nda tam kontrole sahip olduğunu ve bu stratejik üstünlüğü sürdürmekte kararlı olduklarını belirtti.
ABD Donanması tarafından uygulanan ablukanın uluslararası alanda "çelikten bir duvar" olarak anıldığını vurgulayan Trump, İran'ın bu ablukaya karşı koyabilecek askeri kapasiteye sahip olmadığını savundu.
Tahran Yönetimine Ekonomik ve Askeri Eleştiri
İran'ın mevcut askeri ve ekonomik yapısını sert bir dille hedef alan ABD Başkanı, Tahran yönetiminin büyük bir çöküş içinde olduğunu öne sürdü. Trump iddialarını şu cümlelerle özetledi:
İran'ın etkin bir donanması ve hava kuvvetinin kalmadığını, orduda askerlerin maaşlarını alamadığını belirten Trump, Devrim Muhafızları Ordusu'nun ağır hasar alarak dağıldığını iddia etti.
Ülke ekonomisinin tamamen çöktüğünü, enflasyonun yüzde 300 seviyelerine ulaştığını öne süren Trump, Tahran'ın elinde gerçeği yansıtan veriler yerine yalnızca "yalan haberlerin" kaldığını savundu.
Ülke yönetiminin derin bir belirsizlik sarmalında olduğunu ifade etti.
İran'ı artık "sadece konuşup eyleme geçemeyen" bir ülke olarak nitelendiren Donald Trump, Tahran'ın bölgedeki eski konumunu yitirdiğini belirterek "Artık Orta Doğu'nun kabadayısı değil" dedi ve açıklamasını "Allah'a şükürler olsun" sözleriyle tamamladı.