2026 Dünya Kupası'nda "Aşırı Sıcak" Alarmı: Maçların Ertelenme Riski Kapıda!

2026 Dünya Kupası'nda "Aşırı Sıcak" Alarmı: Maçların Ertelenme Riski Kapıda!

Bilim insanları uyardı: Gelecek ay başlayacak olan 2026 FIFA , iklim değişikliği nedeniyle hem oyuncular hem de taraftarlar için hayati risk taşıyan"tehlikeli koşullarında oynanabilir.

14.05.2026 08:52 | Son Güncelleme : 14.05.2026 08:52

Tarihte ilk kez üç ülkede (ABD, Kanada, Meksika) ve 48 takımın katılımıyla düzenlenecek olan 2026 FIFA Dünya Kupası öncesinde, iklim bilimcilerden korkutan bir analiz geldi. World Weather Attribution (WWA) grubu tarafından yapılan çalışma, küresel ısınmanın turnuva üzerindeki gölgesini bilimsel verilerle ortaya koydu.

1994’ten Bu Yana İklim Kökten Değişti

Analiz, 2026 turnuvasının, aynı kıtada düzenlenen 1994 Dünya Kupası’na kıyasla çok daha yüksek aşırı sıcaklık ve nem riski taşıdığını gösteriyor. Uzmanlar, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin, açık hava stadyumlarında ve taraftar alanlarında güvenli koşulları imkansız hale getirebileceğini belirtiyor.

Rakamlarla Sıcaklık Tehlikesi:

Turnuvadaki tüm maçların yaklaşık dörtte birinin, vücudun kendini soğutma kapasitesini ölçen 26 derece Islak Termometre Küresel Sıcaklığı (WBGT) sınırını aşması bekleniyor.

Yaklaşık 5 maçın, WBGT değerinin 28 dereceyi (kuru sıcaklıkta yaklaşık 38 dereceye eşdeğer) aşacağı tahmin ediliyor. Küresel oyuncular birliği FIFPRO, bu seviyeyi "oyun için güvensiz" kabul ediyor ve maçların ertelenmesini öneriyor.

Maçların oynanacağı 16 mekandan sadece 3’ünde soğutma sistemi bulunuyor. Miami, Kansas City, New York ve Philadelphia gibi şehirlerdeki klimasız stadyumlar en yüksek riskli bölgeler olarak öne çıkıyor.

Final Maçı Tehlikede mi?

New York/New Jersey’de oynanacak olan turnuvanın en prestijli maçı olan final karşılaşmasında, 26 derece sınırının aşılma olasılığı 8’de 1 olarak hesaplandı. Bilim insanları, finalin bile 28 derecelik "iptal edilebilir" sıcaklık seviyelerine ulaşma riski taşıdığı konusunda FIFA’yı uyarıyor.

"Toplumun hiçbir kesimi iklim değişikliğinden muaf değil" Londra Imperial College’dan Prof. Friederike Otto: "Dünya Kupası Finali’nin iptal edilebilecek düzeyde bir sıcaklıkta oynanma riskiyle karşı karşıya olması, FIFA ve taraftarlar için ciddi bir uyarı olmalı."

Maç Saatleri Kaydırılabilir

Londra Imperial College Araştırma Görevlisi Joyce Kimutai, organizatörlerin Miami ve Kansas City gibi yüksek riskli bölgelerdeki maçları günün daha geç saatlerine kaydırarak riski azaltmaya çalışabileceğini, ancak yine de hem sporcular hem de tribünlerdeki binlerce taraftar için güvenli olmayan koşulların oluşma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı.

FIFPRO, analizlerin ardından FIFA’ya çağrıda bulunarak, oyuncu sağlığını korumak adına acil ve katı koruyucu önlemlerin (su molaları, soğutma sistemleri ve gerekirse erteleme) uygulanması gerektiğini yineledi.

Sıradaki Haber Yükleniyor