Dinozorlar neden yok oldu, Dünyaya meteor mu çarptı?
- Yazdir
- Arttir - Azalt
- Yorum 0
Ancak iklim değişikliği nedeniyle dünya yavaş yavaş soğumaya başladı ve okyanuslar ve kutuplar üzerinde buz oluştu. Bazı dinozor türleri bu iklim değişikliklerinden kurtulmuş olsa da, büyük çoğunluğu önemli ölçüde daha soğuk iklimlerde gelişemezdi. Bunun gerçekleşmesi için on yıllar, hatta yüzyıllar geçmesi gerekecekti.
Diğer teoriler arasında volkanizma ve meteorlar bulunur. Bu faktörlerin her ikisi de ekosistemi etkileyerek dinozorların ölmesine neden olmuş olabilir. Yakın zamanda Montana’nın Hell Creek Formasyonu’nda tam bir Tyrannosaurus rex örneği bulundu. Bilim adamları, şu anda Berlin’deki Museum fur Naturkunde’de bulunan fosili hazırlamak için dört yıl harcadılar. Örnek, Avrupa’da bulunan en iyi korunmuş ve en eksiksiz dinozor fosillerinden biridir.
Diğer bir hipotez ise, Wight Adası büyüklüğünde bir asteroidin, bir mermi hızının yirmi katı hızla Dünya’ya çarptığıdır. Ortaya çıkan sıcak kaya ve gaz patlaması, ufukta dev bir ateş topunu andıracak ve yakın bölgedeki herhangi bir yaşamı yok edecekti. Bilim adamları daha önce asteroit etkisinin kitlesel yok oluştan 300.000 yıl önce meydana geldiğini öne sürmüştü. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırma, çarpmanın zamanlamasının dinozorların neslinin tükenmesini açıklamak için doğru olduğunu göstermiştir.
Asteroid etkisi, 65 milyon yıl önce dinozorların ölümüne neden oldu. Asteroit Yucatan yarımadasına çarparak dünyaya büyük zarar verdi. Çarpmanın ardından, karayı iridyumla kaplayan dev bir toz bulutu yayıldı. Güneş ışığının kaybı, hem otoburların hem de etoburların kitlesel olarak yok olmasına yol açtı.
Dinozorların neslinin tükenmesi için sayısız teori var. Ancak, gerçek muhtemelen düşündüğümüzden çok daha karmaşıktır. Bir senaryoda, feci bir olay dört hayvan ve bitki türünden üçünün yok olmasına neden oldu. Sadece dinozorların kendileri değil, mikroskobik planktonlar da öldü. Bu senaryo dinozorların neslinin neden tükendiğini açıklayacaktır – KT neslinin tükenmesi.
Farklı alanlardan bilim adamları, neslinin tükenmesinin nedeni konusundaki tartışmalara dahil oldu. Bunun kanıtları kesin olmasa da, çeşitli alanlardan bilim adamları yok oluşun kesin nedeni konusunda anlaşamadılar. Bazı gökbilimciler, üst atmosferi radyasyonla patlatacak ve nihayetinde iklim değişikliğine neden olacak bir süpernova olayı önerdiler. Ancak, teori asla kanıtlanamadı.
Diğer bilim adamları, nedenin volkanik aktivite olduğunu öne sürüyorlar. Volkanik aktivite kademeli bir ısınma olayına neden olmuş olsa da, kitlesel yok oluşun bir nedeni değildi. Başka bir teori, anjiyospermler olarak bilinen çiçekli bitkilerin, dinozorların soyu tükenmeden milyonlarca yıl önce ortaya çıktığıdır.