Bosna Hersek ve Hırvatistan ile diplomatik ilişkilerin 30. senesinde olunduğunu ifade eden Erdoğan, “Mevkidaşlarımın davetlerine icabetle Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’ı kapsayan Balkan ülkeleri ziyaretimizin ilk durağı olan Saray Bosna’ya hareket edeceğiz. Bu yıl Bosna Hersek ve Hırvatistan ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 30. senesini idrak ediyoruz. Türkiye olarak Balkanların istikrarı, gelişmesi ve Avrupa Atlantik yapılarıyla bütünleşme sürecini destekleyen bir politika izliyoruz. Köklü tarihi, beşeri ve kültürel bağlarımızın bulunduğu bu coğrafya ile irtibatımızı kuvvetli tutarken, gerilimlerin de önüne geçmeye çalışıyoruz. TİKA’mız, Yunus Emre Enstitü’müz, Türk Hava Yolları’mız, TRT’miz, belediyelerimiz yaşama geçirdikleri projelerle bu coğrafyanın kalkınmasına destek veriyor. Haziran ayında faaliyete geçen TRT Balkan Haber Platformu’nun bölge dillerinde yaptığı yayınlarla mühim bir boşluğu doldurduğunu görüyoruz. Devletimizin kurumları yanında sivil toplum örgütlerimizin iş dünyamızın da bizleri gururlandıran işlere imza atmasından memnuniyet duyuyoruz” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin dengeli siyasetinin Balkan coğrafyasındaki bütün halklar tarafından takdirle karşılandığını belirten Erdoğan, ziyaretin gündemine yönelik şunları belirtti:
“Bu duruşumuzu önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz. Ziyaretimin ana gündemini Bosna Hersek’te bir senesi aşkın süredir devam eden siyasi krize yönelik çözüm çabaları yaratacaktır. Bütün temaslarımda Balkanların huzur ve istikrarı için hayati öneme haiz Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizi vurgulayacağım. Bölge ile ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesine yönelik kuvvetli irademizin göstergesi olarak her üç ülkede de düzenlenecek iş forumlarına katılacağım. İlk durağımız olan Bosna Hersek’te devlet başkanlığı konseyi mensupları ve parlamentonun iki kanadını yaratan temsilciler ve halklar meclisinin başkanlık divanı mensupları ile bir araya geleceğim.”
Türkiye ile Bosna Hersek arasında halihazırda çok iyi bir seviyede bulunan ikili ilişkilerin de ziyaret çerçevesinde gözden geçirileceğini belirten Erdoğan, “Önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz müşterek faaliyetleri de ele alma olanağı bulacağız. Bu vesile ile Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç’in kabrini ziyaret edip, yapımı tamamlanan Bosna Hersek İslam Birliği’nin yeni idari binasında Bosna Hersek’teki müftülerle bir araya geleceğiz. Bosna Hersek’in sonrasında ikinci durağımız olan Belgrad’a geçeceğiz” şeklinde konuştu.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştireceğini ifade eden Erdoğan, “Sırbistan ile karşılıklı olarak mevcut iş birliğimizi her alanda geliştirme iradesine sahibiz. Sayın Vucic ile yapacağımız görüşmelerde ikili ilişkilerimizi bütün boyutlarıyla ele alacağız. İş birliği imkanlarını ve atabileceğimiz müşterek adımları da istişare edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yunanistan’ın Türkiye’ye saldırılarıyla alakalı değerlendirmede bulunan Erdoğan, “Bu konuyla alakalı Savunma Bakanlığımız, gerek NATO Genel Sekreteri ile gerek öbür temsilcilerle görüşmeyi sürdürüyor. Yunanistan bunun farkında. Bunu farkında oldukları için kendilerine çeki düzen verme yoluna girmiş vaziyetteler. Yunanistan, Türkiye ile nasıl bir ilişki içinde olacağının kararını çok daha düşünerek verecektir. Aksi takdirde bir gece ansızın gidebiliriz” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin doğalgaz noktasında herhangi bir sıkıntısı olmadığını ifade eden Erdoğan, “Avrupa ektiğini biçiyor. Sayın Putin’e karşı Avrupa’nın tutumu, yaptırım uygulamaları. İster istemez Putin onlara karşı siz bu şekilde yaparsanız ben bu şekilde yaparım noktasına getirmiştir. Putin elindeki olanak ve silahlarını kullanmaktadır. Bunlardan biri doğalgazdır” ifadelerini kullandı.